Beč: Srednjoškolci kroz novi pilot projekt uče kako odgovorno trošiti novac

Beč: Srednjoškolci kroz novi pilot projekt uče kako odgovorno trošiti novac
5
L. K.
17.2.2020. u 16:22
3
komentara
5

dijeljenja
Beč: Srednjoškolci kroz novi pilot projekt uče kako odgovorno trošiti novac Ilustracija: Shutterstock
Beč je pokrenuo pilot projekt koji će učenicima srednjih strukovnih i tehničkih škola pružiti osnovna znanja o finansijama i upravljanju bankovnim računima, ali ih i naučiti kritičkom pristupu reklamnim obećanjima i planiranju većih kupovina.
Internet kupovina, beskontaktno plaćanje, plaćanje na rate su veoma često razlog zašto mladi ljudi upadaju u dugove čim počnu raditi. Zbog toga ih Grad Beč još u školskim klupama želi pripremiti da odgovorno troše svoj zarađeni novac.

Planirano je pet modula, svaki sa dvije nastavne jedinice, gdje postoji osnovni program za polaznike i prve razrede strukovnih i tehničkih škola, te profesionalni program za drugi i treći razred strukovnih i tehničkih škola. Na kraju nastave, učenicima se dodjeljuju i certifikati za okončane module.

"Što prije mladi razviju osjećaj za ispravnu upotrebu novca, to će im kasnije lakše biti koristiti vlastita finansijska sredstva. S prvim vlastitim računom i zarađenim novcem ne samo da se otvaraju mnoge nove mogućnosti, već se i riskira život van vlastitih finansijskih mogućnosti. Ovom nastavom učenici će biti spreman za finansijski neovisan život", naglasio je Peter Hacker, član gradske vlade za socijalna pitanja.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...