Ženska mentorska mreža
812

Azijada Hadžihasanović, žena koja upravlja finansijama Şişecam Soda Lukavac, jednog od najvećih izvoznika i investitora u BiH

Klix.ba
Prva asocijacija pri spomenu lake i teške sode, krečnjaka i rudnika je da se radi o izrazito muškom poslu, u kojem žene baš i nisu zastupljene, posebno ne na menadžerskim pozicijama.

Da je praksa znatno drugačija, dokazuje nam primjer Azijade Hadžihasanović, finansijske direktorice Şişecam Soda Lukavac, jednog od najvećih investitora u bh. privredu, sa investicijom od 190 miliona eura.

Sa Azijadom smo razgovarali kako se kao žena snalazi u muškom svijetu.

Biznis u kojem radite je dominantno muški. Kako je biti žena na rukovodećoj poziciji u tome biznisu?

Oduvijek sam tvrdila da svako treba da se bori i izbori za svoje mjesto pod suncem. Tako da sam uvijek imala jasno postavljene ciljeve koji su, da budem iskrena, čak i meni ponekad djelovali previsoki i pomalo nedostižni. Ali sam uvijek znala šta želim i težila ka tome. Dobro i uspješno snalaziti se u pretežno muškom svijetu za mene je bio veliki izazov, ali i, mogu reći, jedan od najvećih uspjeha. Moram priznati da sam od prvog dana rada u Şişecam grupaciji jako sretna i nikada nisam osjetio da itko od muških članova našeg tima ikoga od nas doživljava drugačije. U tome i jeste posebna čar naše velike Şişecam porodice.

Şişecam je globalna kompanija za proizvodnju stakla i hemikalija. Imamo proizvodne pogone na 4 kontinenta i 14 zemalja sa radnom snagom od 24 hiljade uposlenih. Şişecam sve svoje operacije provodi u skladu sa svojom strategijom održivosti CareForNext. Naša strategija održivosti CareForNext 2030 je mapa odgovornosti koje preuzimamo da „zaštitimo planetu“, „osnažimo društvo“ i "transformišemo život". U Şişecam-u imamo jednake mogućnosti na svim razinama, bez obzira na rasu, nacionalnost, spol, društveni ili osobni status, vjeru, uvjerenje ili bilo koje drugo. Vjerujemo da različitost donosi različita iskustva i perspektive koje pomažu u izgradnji bolje budućnosti.

Statistike kažu da je napredovanje žena ka top menadžment pozicijama u BiH teže za 4x nego napredovanje muškaraca. Kakva su vaša iskustva?

Iskustva mene kao pojedinca, su jako pozitivna, iako sam svjesna da to inače nije slučaj. Ne samo u Bosni i Hercegovini, nego na globalnom nivou. Ja sam imala sreću da radim u takvom okruženju gdje se trud i zalaganje poštuju bez obzira na spol. Kažu da se obično žene na vodećim pozicijama nerijetko kao lavice bore za kolektivni interes ili kada pregovaraju u ime drugih, više nego što se bore za sebe. S tim u vezi, ja sam zahvalna što radim u zdravom okruženju.

Šta vam je najviše pomoglo u dostizanju pozicije na kojoj ste trenutno? Šta je najviše uticalo na vaš karijerni razvoj?

Želja i trud! Od malena sam bila uporna i istrajna u kreiranju i ostvarivanju svojih snova. Čini mi se da sam još kao dijete znala da ću uspješno koračati putevima uspjeha. Znala sam šta želim. Iako ne volim za sebe reći da sam uspješna i to jako rijetko ističem, jer znam da uvijek mogu bolje i više, zadovoljstvo mi je kada neko prepozna moj rad. Upravo je ta moja želja i vizija bila ono što je meni bio vjetar u leđa kroz cijeli život i kroz moju dosadašnju karijeru. Zahvalna sam na svim iskušenjima koja su me ojačala i na privatnom i na poslovnom planu.

Borba za ravnopravnost žena u poslovnom svijetu traje već duže vrijeme. Situacija je danas neuporedivo bolja nego ranije. Ipak, još uvijek žene nisu ravnopravne. Šta biste prvo promijenili u industriji u kojoj radite ili u širem okruženju, da ste u mogućnosti?

Industrija u kojoj radim je specifična u tom segmentu i nemoguće je postići potpunu ravnopravnost, jer se u toj vrsti industrije takvo nešto i ne očekuje. Podržavamo jedni druge, bezuslovno, te se trudimo da se nikada ne desi da neko smatra nekoga manje sposobnim jer je drugog spola. Nama za sada ide sjajno.

Istraživanja navode mentorstvo kao jedan od ključnih faktora za karijerni razvoj. Koliko je mentorstvo bilo bitno u vašoj karijeri?

Kada sam počela da radim u Şişecam-u,bila sam jedna od najmlađih zaposlenika u finansijskom sektoru kompanije i imala sam priliku da učim od svih. Doslovno sam upijala znanje i iskustvo od starijih i iskusnijih kolega. Nikada me nije bilo stid pitati sve što me zanima, bilježiti sve odgovore na moja pitanja i učiti svakog dana. Smatram da je jako važno imati nekoga ko će vam nesebično prenositi svoje znanje i ohrabriti vas od početka. Upravo posvećenost i strpljenje svih mojih kolega tada su bili ključni faktori na putu mog razvoja. I zato sam im neizmjerno zahvalna.

Mislite li da programi poput Ženske Mentorske Mreže mogu doprinijeti promjeni položaja žena u biznisu i njihovoj ravnopravnosti?

Ovo je sjajna, hrabra ideja i jako sam sretna što sam dobila priliku da prenesem svoja iskustva. Ženska Mentorska Mreža je jedna od ključnih projekata na našim prostorima na putu ka osnaživanju žena u biznisu i da dokažemo da možemo više nego što možda neki misle da mi možemo. Put ka ravnopravnosti je težak, gotovo nemoguć za postizanje, ali laganim koracima se ide ka uspjehu.

Mentorski proces u okviru ŽMM je prilično jedinstven, u poređenju sa drugim programima, obzirom da mentorica i mentorina rade 1 na 1 duži vremenski period? U čemu se još ogleda ta posebnost?

Kada predano radite na mentorstvu, pamtiti ćete to iskustvo doživotno. Ja sam dobila priliku da radim sa djevojkom koja je već odavno postavila svoju ljestvicu poslovnih ciljeva. Od samog upoznavanja sam ju gledala kroz svoj primjer i vidjela sebe u njoj. Čar rada 1 na 1 se ogleda upravo kroz mogućnost da se potpuno posvetite toj mladoj poslovnoj ženi i da imate priliku da joj prenesete svoje znanje i da odgovorite u svakom trenutku na sve njene nedoumice.

Značaj networkinga je prepoznat već odavno. Koliko je on zastupljen u okviru ŽMM? Koliko je, po vašem mišljenju, on bitan za karijerni razvoj mlade poslovne žene?

Izuzetno važan. Stvaranje velike poslovne mreže je dugotrajan proces za koji je potrebno mnogo strpljenja i predanog rada. Ali, kada karijeri u povoju (novonastaloj) date mogućnost da uči od poslovnih žena koje su prehodale preko mnogo trnja da bi došle do uspjeha, to je velika stvar. I za nas i za njih koji su na svojim poslovnim počecima. Umrežavanje svih nas i prenošenje našeg znanja na naše mlade kolegice je veliko iskustvo, a prijateljstva koja su se dodatno razvila iz ovog projekta su pravo bogatstvo. Mentorine u okviru ŽMM imaju priliku učiti od najuspješnijih poslovnih žena na tržištu. Rijetko se pruža prilika da dobijete praktična znanja i iskustva tog profila.

Šta vas je motivisalo da podijelite svoja znanja i iskustva?

Motivisala me upravo moja želja koja me pokreće. Koju prenosim na svoju djecu, sa kojom želim da i oni rastu. Ovdje je bila moja iskrena želja da budem podrška, da prenesem znanje i iskustvo svojoj mentorini i da joj budem iskren oslonac na budućem poslovnom putu.

Organizatori ŽMM pokušavaju napraviti balans između indvidualnog rada i zajedničke edukacije. Koliko je to uspješno realizovano? Šta biste istakli kao glavnu prednost ovog pristupa? Šta biste eventualno unaprijedili.

Smatram da je cijeli ovaj projekat uspješno osmišljen, a još uspješnije realizovan. Ja sam istinski uživala i jedino što bih promijenila je to da bih voljela češće biti dio ovakvih priča. Jako je važno da mi žene konstantno podržavamo i oznažujemo jedna drugu. Put ka ravnopravnosti je dug i težak, ali moramo biti spremne nesebično pomagati mlade poslovne žene i ponosno biti dio njihovih početaka i kasnijih uspjeha. Hvala za priliku da budem dio Ženske Mentorske Mreže!

Ženska Mentorska Mreža je osmišljena sa ciljem osnaživanja mladih žena na početku karijere i jačanju njihovih vještina kako bi lakše savladale sve prepreke na koje će naići u svom karijernom razvoju. Već dvije godine zaredom program okuplja više od 100 poslovnih žena, među kojima je 50 mentorica – uspješnih poslovnih žena, koje svoja znanja i iskustva dijele sa mladim ženama na početku karijere. Sanela Pašić, članica Nadzornog odbora Addiko Bank Sarajevo, jedna je od osnivačica ovog programa.