Promo
0

Addiko vas vodi u Lisabon

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svijet je prepun prekrasnih i uzbudljivih gradova koje treba posjetiti, a Lisabon je jedan od onih koji bi trebao biti na svačijem popisu.

U Lisabonu je sve na dohvat ruke, od galerija i muzeja do mora i šarmantnih obližnjih sela. Lisabon je također izuzetno jeftin i omogućava lako kretanje i dubinsko istraživanje. Evo još nekoliko razloga zbog kojih bi svi trebali posjetiti glavni grad Portugala barem jednom u životu.

Veseo, smiren i vedar, Lisabon je glavni grad kao nijedan drugi. Brda prekrivena srušenim kućama i mješavina baroknih i neoklasičnih građevina, uključujući katedrale i palače, čine obris Lisabona. Grad je spoj starog i novog, sa prekrasnim modernim građevinama izgrađenim u blizini obnovljenih historijskih znamenitosti i ruševina. Ovdje možete posjetiti najstariju knjižaru (Livraria Bertrand), sagrađenu 1700-ih, a potom večerati u modernom luksuznom restoranu iza ugla. Grad je ispunjen događanjima, izložbama, pijacama i priredbama koje se održavaju svakodnevno, ali nudi i mirno i opuštajuće okruženje u kojem se posjetitelji mogu šetati utabanom stazom i diviti se prirodi. Putevi su zapetljani, ali nikad se nećete izgubiti, a obično će se tu naći i ljubazan lokalac, poznat kao Lisabota, koji će vam pomoći da pronađete ono što tražite.

Portugal možda nije mediteranska zemlja, kao takva, budući da njegova obala leži duž Atlantskog okeana, ali ipak odražava mediteransku kulturu. Poput Francuske, Španije, Grčke i Italije, portugalska kultura posvećena je svježoj hrani, zdravom životu i kvalitetnom provodu sa voljenima i vani. Mještani Lisabona obožavaju provoditi sunčane dane uz vodu ili sjedeći na vanjskoj terasi kako bi popili kafu ili koktel dok razgovaraju s prijateljima. Lisabon uvijek pruža brojne mogućnosti za provod, ples i kupovinu, između ostalih događaja. Grad je takođe vrlo popunjen i sve je prisutniji naglasak na uživanju u trenutku.

Budžet

Povratna karta za let Sarajevo - Lisabon u prosjeku košta od 600 do 800 KM, dok ćete sobu ili apartman za dvije osobe za sedam dana platiti između 1500-2000 KM. Međutim, kada je Lisabon u pitanju, savjetujemo da iskoristite ponudu lokalnih turističkih agencija u kojima su cijene po osobi, za putovanje od ped do sedam dana, uglavnom do 2000 KM. Lisabon je jedan od najjeftinijih glavnih gradova u Evropi što će sigurno olakšati kompenzirati cijenu prevoza i smještaja.

Putovanje iz snova

Ako trenutno niste u finansijskoj mogućnosti da konačno vidite Atlantski Okean, možda se vaša sreća krije u Addiko Mastercard nagradnoj igri. Ako ste korisnik Addiko Mastercard® platnih kartica, te tokom jednog mjeseca u periodu od 01.06. do 30.09.2019. napravite najmanje 5 POS transakcija karticom automatski učestvujete u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vaučer za putovanje u vrijednosti od 7.000 KM. Više detalja o nagradnoj igri potražite na addiko.ba, na likovima ovdje i ovdje.