Evropa
0

Smanjuje se proizvodnja automobila

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Proizvodnja automobila u Evropi mogla bi, zbog pada tražnje, ove godine da se smanji za četvrtinu, objavili su evropski proizvođači vozila.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) ocijenilo je da su programi "staro za novo" u 13 evropskih zemalja pomogli da poraste prodaja, najviše malih kola, ali nisu uspjeli da u većoj mjeri uspore pad tražnje.

Prema podacima ovog udruženja, proizvodnja dostavnih vozila i kamiona je u prvom kvartalu više nego prepolovljena dok je produkcija automobila smanjena za 31 posto, na 3,1 milion vozila.

Prodaja automobila je smanjena za 17,2 posto u poređenju s prvim tromjesečjem 2008., prenosi u utorak Beta.

Udruženje očekuje da za cijelu 2009. proizvodnja automobila padne za 25 posto a kamiona, dostavnih vozila i autobusa najmanje za 50 posto jer ti proizvođači ne rade zamjenu starih vozila novim.

Proizvođači strahuju i od potencijalnog velikog pada tražnje početkom iduće godine, ako podsticaji kupcima ne budu ukinuti postepeno.

Programi "staro za novo" pomogli su proizvođačima manjih, jeftinijih i energetski štedljivijih vozila da uzmu veći dio tržišta. U periodu od početka godine do kraja maja mali automobili su u ukupnoj prodaji imali udio od rekordnih 44,9 posto.

Podaci Udruženja pokazuju i da su britanske fabrike najviše smanjile proizvodnju kola - u Britaniji je proizvodnja pala za 57 posto, u Francuskoj za 46, Španiji za 40, Italiji za 38, a u Nemačkoj za 32 posto.