Prognoze IEA-e
0

Smanjenje potražnje nafte u svijetu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u četvrtak je saopćila prognozu o smanjenju rasta tražnje nafte u svijetu kao odgovor na sve brojnije dokaze da je globalna privreda u mnogo lošijem stanju nego što se mislilo.

IEA je saopćila da tražnja nafte u svijetu ove godine raste najsporije u posljednjih tridesetak godina, a sada se očekuje da će 2009. tražnja porasti samo 350.000 barela na dan, što je 340.000 barela na dan manje nego što je agencija prognozirala prije mjesec dana, prenio je Reuters.

Prognoza smanjenja rasta tražnje "tečnog zlata" uslijedila je nedugo nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) 6. novembra saopćio da su razvijene svjetske privrede na putu da prvi put od Drugoga svjetskog rata zabilježe godišnji pad privrednih aktivnosti.

Međunarodna agencija za energetiku, savjetnik u sektoru energetike za 28 industrijski razvijenih zemalja, također je prognozirala smanjenje rasta tražnje nafte u 2008. za 320.000 barela na dan na samo 120.000 barela na dan, što je najmanje u apsolutnim terminima još od 1985.

Prema najnovijoj procjeni, očekuje se da će tražnja nafte u svijetu 2008. iznositi prosječno 86,2 miliona barela na dan, kao i da će sljedeće godine potrošnja porasti na 86,5 miliona barela na dan.