Željeznice FBiH
0

Smanjenje plata preduslov za dobijanje kredita

SRNA
Smanjenje plata radnicima "Željeznica Federacije BiH" za oko 10 posto preduslov je za realizaciju nedavno odobrenog kredita namijenjenog za finansijsku konsolidaciju ove kompanije, pišu "Nezavisne novine".

Federalna vlada dala je nedavno saglasnost "Željeznicama FBiH" za dugoročno kreditno zaduženje od 80 miliona KM kako bi sa kompanije bio skinut težak teret dugova i kamata, nakon čega je entitetski parlament odobrio izdavanje garancija FBiH za ovaj kredit, ali uz obavezu smanjenja troškova zaposlenih.

Uprava "Željeznica FBiH" pripremila je izmjene Kolektivnog ugovora željezničara kojima bi retroaktivno na rok od godinu dana, počev od 1. januara 2010. godine, plate zaposlenim bile smanjene za 9,8 posto.

Uprava "Željeznica FBiH" i Ministarstvo transporta i komunikacija FBiH predočili su radnicima da ovu žrtvu moraju podnijeti radi sigurnosti zaposlenih i njihovih porodica, a posebno imajući u vidu činjenicu da su prosječne plate zaposlenih u ovom preduzeću 945 KM, što je za oko 20 posto više od federalnog prosjeka.

Dugoročni kredit od 80 miliona KM bit će upotrijebljen za vraćanje nepovoljnih kratkoročnih kredita bankama, izmirenje dugova, investicije radi smanjenja troškova poslovanja, dok će 20,2 miliona KM biti usmjereno za izmirenje obaveza prema zaposlenim po osnovu plata, poreza i doprinosa na plate.