|

Služba za zapošljavanje KS planira sufinansirati zaposlenje 300 osoba u zdravstvenim ustanovama

Služba za zapošljavanje KS planira sufinansirati zaposlenje 300 osoba u zdravstvenim ustanovama
54
A. B.
26.3.2020. u 15:54
25
komentara
54

dijeljenja
Služba za zapošljavanje KS planira sufinansirati zaposlenje 300 osoba u zdravstvenim ustanovama Foto: Klix.ba
JU Služba za zapošljavanje KS uputila je kantonalnom ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Prijedlog programa mjera za zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog kadra koji se nalazi na evidenciji nezaposlenih, za rad i angažman u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.
Prijedlogom programa je predviđeno moguće zapošljavanje do 300 nezaposlenih osoba i to 200 osoba sa VSS i VŠS, te 100 nezaposlenih osoba NK, PK, KV ili SSS, medicinskog i nemedicinskog stručnog obrazovanja.

"Služba bi osigurala sredstva u iznosu od 2,4 miliona KM za realizaciju navedenog programa zapošljavanja medicinskog i nemedicinksog stručnog kadra, koji bi sigurno bio od pomoći u radu svim zdravstvenim ustanovama u novonastaloj situaciji uzrokovanoj koronavirusom. Služba će zdravstvenim ustanovama koje budu obuhvaćene programom mjesečno refundirati sredstva do šest mjeseci za angažman svake nezaposlene osobe po ovom programu", navedeno je iz Službe za zapošljavanje KS.

Navedeni program je Služba uputila 16. marta Kriznom štabu ministarstva zdravstva KS, Vladi KS, Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS s ciljem pomoći u radu zdravstvenim ustanovama u novonastaloj situaciji i proglašenja prirodne i druge nesreće uzrokovane epidemijom koronavirusom.

"Navedeni programa mjera je neophodno donijeti po hitnom postupku, a prvobitno ga treba razmatrati Radna grupa za izradu programa mjera podsticaja zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2020., a kantonalna Vlada usvojiti", zaključili su.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...