biznis
0

Slovenska banka upozorava na rizike sve većeg kreditnog zaduživanja

FENA
Sve veći krediti što ih odobravaju banke koje posluju u Sloveniji povećavaju faktor rizika prezaduživanja za građane, a rizik bi se mogao prenijeti na poduzeća i banke, iako je financijski sustav u cjelini i dalje stabilan, a njegova eksponiranost rizicima manja od preuzimanja zajedničke europske valute, upozorila je u petak slovenska centralna banka.

Prezentirajući godišnji izvještaj o financijskoj stabilnosti, član vijeća Banke Slovenije Božo Jašović rekao je na konferenciji za novinare da se brzo povećavaju posredni rizici zaduživanja domaćinstava, ali i banaka i poduzeća, budući da na svjetskom tržištu postoje viškovi sredstava koji se onda plasiraju u kredite.

Prema podacima slovenske centralne banke, slovenska domaćinstva godišnje povećavaju iznos kreditnih zaduženja prema bankama za 24 posto. Dodatni faktor rizika je indeksiranje kredita s tečajem francuskog franka. Takvi su krediti sve popularniji među onima koji uzimaju stambene zajmove i krajem prošle godine na kretanje švicarskog franka bio je vezan svaki peti stambeni kredit.

Ako bi u predstojećem razdoblju došlo do znatnije aprecijacije švicarskog franka u odnosu na euro, to bi mogao postati znatni kreditni rizik i za same banke, ocjenjuju u slovenskoj centralnoj banci.

Uz to, postoje i nepoznanice na području investiranja građana u tzv. uzajamne fondove s obzirom da je to za većinu novo područje.

Po ocjeni središnje slovenske monetarne institucije, za državu i banke smanjeni su neposredni rizici financijskoj stabilnosti i izloženost šokovima oko likvidnosti, nakon što je euro postao jedina valuta u platnom prometu, ali je potreban oprez u pogledu kreditne ekspanzije kojoj sada pogoduju stanje na svjetskom financijskom tržištu i kreditna politika banaka, jer su velikim zaduživanjem povećani posredni rizici.