Nakon bankrota Adrie
20

Slovenija želi osnovati novu nacionalnu avikompaniju

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas kako će ova zemlja uspostaviti novu nacionalnu aviokompaniju, tri mjeseca nakon što je Adria Airways proglasila bankrot.

"Kreiranje nove nacionalne aviokompanije, bilo da bude u potpunom ili djelomičnom vlasništvu države, je vrlo vjerovatno. U međuvremenu, linije koje je imala Adira su preuzele strane kompanije jer su dokazale svoj interes za slovensku javnost", rekao je Šarec, prenosi portal Exyuaviation.

Tokom protekla tri mjeseca vlada je analizirala izglede za uspostavljanje nove nacionalne aviokompanije sa regionalnim. U novembru je slovenski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek kazao kako su pregovori s potencijalnim partnerom "na dugom štapu".

Slovenska državna kompanija BAMC uradila je nacrt poslovnog plana za potencijalnu novu aviokompaniju. Letove bi obavljala s pet aviona, a zapošljavala bi 200 radnika. U prvoj godini rada predviđaju da bi aviokompanija bila u gubitku milion eura.

Otkako je Adria doživjela kolaps, tri strane avikompanije su ušle na slovensko tržište, a većina koje rade u ovoj zemlji su povećale broj letova ili to planiraju uraditi na ljeto. U 2020. godini Iberia će biti posljednja kompanija koja će uvesti letove za Ljubljanu.

U međuvremenu, subjekti koji su predali ponudu za preostalu imovinu Adira Airwaysa žalili su se na spori tempo objavljivanja rezultata tendera koji je zatvoren 10. novembra. Održano je pet nadmetanja, ali rezultati javnog poziva koji su trebali biti objavljeni 25. novembra još nisu poznati. U utrci su slovenski proizvođač ultralakih električnih avion Pipistrel, slovenački biznismen Joc Pečečnik koji je osnivač Interblock Gaminga i biznismen Izet Rasoder koji je uvoznik banana, prodavač i developer za razvoj nekretnina.