biznis
0

Slovenija zaostaje po uspješnosti svojih brandova

FENA
Po uspješnosti svojih industrijskih "brandova" Slovenija daleko zaostaje za razvijenim europskim zemljama, pa tako prosječna vrijednost njenih 10 najistaknutijih brandova iznosi 180 milijuna eura, dok vrijednost prvog europskog branda "Nokije" iznosi 32 milijarde eura, podatak je iz studije European Brand Institutea.

Najvredniji slovenski industrijski brand "Gorenje" cijeni se na 382 milijuna eura, a identitet tog proizvođača kućanskih aparata, prema slovenskim istraživanjima, najjači je na tržištu jugoistočne Europe, gdje slovenske tvrtke i brandovi dugoročno gube utrku sa svjetskim markama i imaju manju prepoznatljivost u kategoriji mlađih kupaca od 15 do 34 godine, navodi u ponedjeljak u svom poslovnom prilogu ljubljanski dnevni list "Delo".

U 36 kategorija proizvoda na hrvatskom tržištu slovenski brandovi vodeći su samo u dva - bijeloj tehnici (Gorenje) i pokućstvu (Lesnina), a ne stoje bolje niti na ostalim tržištima u zemljama bivše Jugoslavije, na koje otpada sedmina slovenskog izvoza, prenio je list rezultat jedne domaće studije. Istraživanje ocjenjuje da to ne pokazuje dobru perspektivu za slovenske tvrtke, niti za zaposlene koji žele "europske" plaće.