|

Slovenija zadužena kao bivša Jugoslavija

Slovenija zadužena kao bivša Jugoslavija
0
F
FENA
30.8.2006. u 14:43
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenija zadužena kao bivša Jugoslavija
Dobre dvije godine nakon što je ušla u EU i pola godine prije zamjene tolara eurom, Slovenija je svojim bruto deviznim dugom inozemstvu, koji je veći od 20 milijardi eura, dosegnula zaduženost bivše Jugoslavije, piše danas zagrebački Večernji list.
Čini se da slovenski devizni dug nije malen i nastavi li rasti, mogao bi poprimiti zabrinjavajuće dimenzije. S neskrivenim iznenađenjem takve je podatke, potkrijepljene analizama, javnosti predočio tjednik Delo FT s napomenom da je Jugoslavija tada imala oko 20 miliona stanovnika, a sadašnja Slovenija dva miliona, pa je svaki Slovenac statistički dužan deset hiljada eura.

Podaci Banke Slovenije pokazuju da se u inozemstvu najviše zadužuju banke za potrebe deviznih kredita preduzeća i građana, te njima treba pripisati veći dio povećanja slovenskoga deviznog duga, koji je već lani bio četiri milijarde eura, veći nego prethodne godine.

Analitičari tvrde da ne raste samo bruto devizni dug, koji je već sad na razini tri četvrtine bruto domaćeg proizvoda (BDP), nego raste i neto dug, razlika između slovenskih potraživanja i obaveza.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.