{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija se suočava s najvećom krizom nakon samostalnosti

S
21.9.2012. u 15:09
0
6
Slovenija se suočava s najvećom krizom nakon samostalnosti
0
Slovenija se suočava s najvećom krizom nakon samostalnosti
Ljubljana
Slovenija proživljava najveću krizu nakon svoje samostalnosti - Kancelarija za makroekonomske analize (UMAR) najavila je ovogodišnji pad BDP-a od dva posto, kao i povećanje nezaposlenosti.
Ovaj pad BDP-a veći je od prognoziranog u proljetnom izvještaju, kada je navedeno da će iznositi 0,9 posto.

Umjesto ranije predviđenog rasta BDP-a od dva posto u 2013. godini, sada se predviđa njegov pad od 1,4 posto, dok bi ponovni "skromni rast" BDP-a, što je sada teško predvidjeti, trebalo da uslijedi tek 2014. godine.

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle upozorava da postoji rizik da će pad ekonomske aktivnosti biti i veći od prognoza, te da će ove godine u Sloveniji prvi put nakon izbijanja globalne ekonomske krize biti smanjena i potrošnja građana.

To se odnosi posebno na sektor trajnih dobara, kao što su automobili i aparati za domaćinstvo.

Prema prognozama UMAR-a, broj nezaposlenih u idućoj godini u Sloveniji porast će sa sadašnjih 110.000 na oko 120.000.

Slovenija već čini napore da sanira gubitke. Tako je vlada nedavno donijela odluku da svoju mrežu autoputeva da u koncesiju.

Slovenački ministar privrede Radovan Žerjav najavio je paket mjera za oporavak Slovenije, a dio toga je davanje autoputeva za koncesiju na duži rok, odakle bi bili financirani dalji investicijski projekti u vidu direktnih državnih ulaganja i javno-privatnog partnerstva.

Konkurs za konsultanta za monetizaciju slovenačkih autoputeva bit će raspisan uskoro, a slovenačka vlada od toga očekuje veće prihode.

Slovence je gradnja mreže autoputeva koja povezuje Kopar, Maribor, Breganu i Karavanke koštala gotovo sedam milijardi dolara, što je četiri puta više od planiranog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: