biznis
0

Slovenija: Natječaj za prodaju 49,13 posto Telekoma Slovenije zaključen bez rezultata

FENA
Međunarodni natječaj za prodaju 49,13 posto državnog udjela u Telekomu Slovenije, na koji se u kolovozu prošle godine prijavilo 15 interesenata, a u zadnjem krugu ostala dva ponuditelja, nije uspjela, doznaje se u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako su na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak pojasnili predsjednik vladine privatizacijske komisije Matjaž Janša i ministar gospodarstva Andrej Vizjak, islandski Skipti i britansko-njemački konzorcij Bain Capital and Axos Capital nisu do petka, kada je istekao rok, popravile svoje zadnje ponude.

Spomenuta dva interesenta ostala su zadnja u igri nakon što su predali obvezujuće ponude krajem prošle godine i kasnije ih korigirali pa je natječaj bio produžen.

"Nakon što smo proučili zadnje ponude, konstatirali smo da nijedna nije korigirana na prihvatljiv način, zato vladi predlažemo da ih ne prihvati", rekao je Janša na konferenciji za novinare. Dodao je da je lani objavljeni međunarodni tender tako zaključen te da će o tome kako dalje komisija raspravljati idućeg tjedna.

Ministar gospodarstva Andrej Vizjak nije isključio mogućnost da sadašnja vlada tijekom svog mandata i prije jesenskih parlamentarnih izbora omogući prodaju paketa dionica Telekoma Slovenije sustavom inicijalne javne ponude kojom bi dionice državnog operatera ponudila građanima i institucionalnim ulagačima.

S lanjskih 400 eura po dionici, dionice Telekoma Slovenije koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi pale su na 300 eura. Slovenski burzovni eksperti tvrde da će neuspjeh privatizacije Telekoma Slovenije dovesti do daljnjeg kratkoročnog pada vrijednosti dionica, ali ne na duži rok, jer se s neuspjehom najvećeg projekta povlačenja države iz gospodarstva, koji je postavila sadašnja vlada, već neko vrijeme računalo, te da je neuspjeh već "ukalkuliran" u sadašnji nivo kotacija.

Zbog privatizacije Telekoma Slovenije i namjeravane privatizacije osiguravajuće kompanije Triglav nedavno je došlo do trzavica u vladi, u kojoj su se dvije koalicijske stranke suprotstavile nastavku privatizacijskih procesa u izbornoj godini, a oporba je ocijenila da je projekt prodaje Telekoma Slovenije bio "pogrešno koncipiran" i da je sadržavao "prevelika očekivanja".

Slovenski promatrači smatraju da je teško vjerovati da će vlada u ovoj godini ponoviti međunarodni tender, pa će tako TS i dalje biti u pretežitom vlasništvu države.

T-Hrvatski Telekom je u listopadu prošle godine bio predao neobvezujuću ponudu za sudjelovanje u privatizaciji Telekoma Slovenije, ali je početkom ove godine odlučeno da T-HT neće predati obvezujuću ponudu za kupnju ponuđenog paketa dionica.