biznis
0

Slovenija još nije u recesiji, ali s trendom pada rasta

FENA
Slovenija još nije ušla u recesiju, ali već treći kvartal za redom ima smanjenje gospodarskog rasta, a padaju investicije, izvoz i osobna potrošnja, dok se rezultati razmjene s inozemstvom pogoršavaju, objavio je u utorak slovenski zavod za statistiku na osnovi obrađenih rezultata u trećem kvartalu.

"Podaci govore da je u trećem kvartalu rast nacionalnog proizvoda u odnosu na prethodni kvartal iznosio 0,7 posto. Gospodarska aktivnost se smiruje i niža je nego lani i u prva dva kvartala ove godine, ali je pozitivna i još nema recesije", izjavila je u srijedu Karmen Hren iz slovenskog ureda za statistiku.

U prvom kvartalu ove godine rast nacionalnog proizvoda u Sloveniji iznosio je 5,7 posto, u drugom je smanjen na 5,5, a u trećem na pet posto u odnosu na ista kvartalna razdoblja u prošloj godini.

Do smirivanja gospodarske aktivnosti dolazi na svim područjima, kao što su izvoz, osobna potrošnja i investicije koje su od početka godine dramatično pale.

Deficit u transakcijama s inozemstvom dosegnuo je 5,8 posto bruto nacionalnog proizvoda i dvostruko je veći od lanjskih 2,7 posto, dodala je. Među ostalim Hren je upozorila na sve veći raskorak između troškova za plaće koji su na godišnjoj razini porasli za 14 posto, puno više od stope rasta nacionalnog proizvoda.