biznis
0

Slovačke kompanije zainteresirane za investiranje u Goraždu

FENA
Kompanije ''Soria'' i ''Revi'' iz Slovačke zainteresirane su za investiranje na području općine Goražde, a potvrdili su to i prilikom današnje posjete ovom gradu predstavnici firmi koji su do kraja ove godine najavili otvaranje pogona primarne prerade drveta u goraždanskom naselju Vitkovići.

Investiciju vrijednu oko dva miliona KM realizirat će zajedno sa goraždanskom firmom ''Šeh-in'' Petrol.

Konsultant firme ''Soria'' Selver Oglečevac istakao je da je kompanija ''Revi'' druga po veličini u Slovačkoj sa godišnjom proizvodnjom od milion eura paleta te da ona zajedno sa firmom Soria ima interes da na ovom području otvori jedan pogon.

''S predstavnicima Šeh-In Petrola smo konkretizirali stvari i želimo zajednički ući u ovaj projekat koji bi se trebao realizirati vrlo brzo i u prvoj fazi bi omogućio upošljavanje oko 20 radnika. Potom bi naravno uslijedila i doinvestiranja i proširenja kapaciteta a samim tim i broja zaposlenih'', kazao je Oglečevac.

Direktor Unis Instituta Sarajevo koja je većinski vlasnik ''Šeh-in Petrola'' Goražde Alem Beganović kazao je da u ovom projektu postoji obostrani interes.

''Prema našim procjenama ovaj projekat bi trebao startati s radom. Rano je govoriti o partnerskim odnosima u smislu procenata učešća, ali je riječ o investiciji oko dva miliona KM i mi smo kao većinski vlasnici Šeh-in Petrola spremni menadžmentu ovog preduzeća pružiti punu moralnu i finsijsku potporu jer smatramo da je ovo odličan projekt'', kazao je Beganović.

Delegacija Slovačkih firmi ''Revi'' i ''Soria'' u domaćina obišli su i lokaciju gdje bi do kraja godine trebao biti otvoren novi pogon za primarnu preradu drveta, a riječ je o dijelu nekadašnjeg bh. giganta Hemijske industrije ''Azot'' u Vitkovićima.