{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slijedi spor oporavak od recesije

F
13.10.2009. u 09:26
0
0
Slijedi spor oporavak od recesije
0
Slijedi spor oporavak od recesije
Foto: AFP/File
Više od 80 posto američkih ekonomista smatra da je recesija završena i da je počeo ekonomski rast, ali očekuju spor oporavak i zabrinuti su zbog nezaposlenosti i povećavanja već ionako velikog državnog duga, pokazalo je istraživanje koje je u ponedjeljak u New Yorku objavio Nacionalni savez za poslovnu ekonomiku (NABE).
- Istraživanje je pokazalo da velika većina poslovnih ekonomista vjeruje da je recesija završila, ali i da će ekonomski oporavak vjerojatno biti umjereniji od onih koji, po iskustvu, obično slijede nakon oštrih padova, izjavila je novoizabrana predsjednica NABE Lynn Reaser. Prognostičari su poboljšali ekonomske prognoze za narednih nekoliko tromjesečja, ali su upozorili da će stopa nezaposlenosti i savezni deficit ostati visoki tokom sljedeće godine. Prognostičari sada očekuju da će ekonomija SAD-a, mjereno po bruto domaćem proizvodu (BDP), rasti stopom od 2,9 posto u drugoj polovni godine, nakon zadržavanja u negativnoj zoni četiri kvartala zaredom.

Za 2010. godinu očekuju rast BDP-a za tri posto.

Prognostičari očekuju da će stopa nezaposlenosti i dalje rasti sa sadašnjih 9,8 posto, do 10 posto u prvom tromjesečju iduće godine, prije nego se smanji na 9,5 posto krajem 2010.

Najgora recesija od 1930-ih godina, SAD je stajala ukupno 7,2 miliona radnih mjesta. Zabrinutost zbog visoke nezaposlenosti vjerojatno će i dalje ograničavati potrošnju kućanstava. Osobna potrošnja vjerojatno će rasti u drugoj polovini ove godine, ali se očekuje da će ostati niska u 2010. Domaća potrošnja čini oko 70 posto američkog BDP-a vrijednog oko 14 bilijuna dolara, pa njezin spori rast zbog straha od nezaposlenosti u velikoj mjeri uvjetuje i spori oporavak ekonomije u cjelini.

Ipak se ne očekuje da će Amerikanci štediti onoliko koliko su u posljednjih nekoliko desetljeća. Stopa štednje se predviđa iznad prosjeka od 2 posto u posljednje četiri godine, ali znatno ispod prosjeka od 9 posto ušteđenih prihoda u 1970-im i 1980-im godinama. Oporavak tržišta nekretnina jedna je od svijetlih tačka.

Za 2010. prognostičari očekuju da će biti prva od 2005. u kojoj će stambeni sektor pridonijeti ukupnom rastu. Očekuje se rast cijena kuća za 2 posto u 2010. Za inflaciju se očekuje da će ostati niska zbog slabog tržišta rada i drugih faktora. Prema septembarskom ispitivanju NABE, kojim su bila obuhvaćena 44 ekonomista, očekuje se da će referentna kamatna stopa Federalnih rezervi (FED) ostati na sadašnjem novou blizu nule do kasnog proljeća iduće godine, kada bi trebala postupno rasti.

- Dobra vijest je da ova duboka i duga recesija izgleda gotova a uz poboljšanje na kreditnim tržištima, američka ekonomija može se vratiti snažnom rastu iduće godine, bez zabrinutosti zbog rastuće inflacije, kazala je predsjednica NABE Lynn Reaser, prenosi u ponedjeljak Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: