Zenica
0

Slijede li otkazi u ArcelorMittalu?

Sarajevo-x.com
Nakon što su se pojavile informacije o zahtjevima uprave kompanije ArcelorMittal iz Zenice o revidiranju ugovornih obaveza vezanih za umanjenje obima proizvodnje i broja zaposlenika, Sindikat radnika ove kompanije žestoko je reagovao.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Islam Imamović, predsjednik Sindikata ArcelorMittala, sindikat i radnici su izuzetno zabrinuti zbog takvih informacija pri tome zauzimajući izuzetno oštar stavi.

"Savjetujemo ne samo rukovodstvu kompanije nego i Vladi FBiH da korekcija privatizacijskog ugovora ne smije biti", odlučan je Imamović.

Zbog nedobijanja potpunih informacija od strane Uprave kompanije, ali i poučen prethodnim iskustvima, predstavnik radnika zeničke željezare strahuje od toga da Uprava radnike dovodi pred svršen čin.

"To im ne bi bio prvi put da nas dovode u takvu situaciju i zato od njih tražimo da budu daleko korektniji. Već dolazi do nezadovoljstva među radnicima i može se reći da je stanje usijano", potvrdio je Imamović.

Radnici su najviše zabrinuti zbog mogućnosti otpuštanja sa radnih mjesta nakon što je ArcelorMittal u toku ove godine smanjio proizvodnju za 40 do 45 posto.

"Jasno je da ni Sindikat ni radnici neće dopustiti da se to desi. Izrazili smo naš stav na zahtjeve Uprave, ali smo i Vladi FBiH stavili do znanja kakvi su naši stavovi", kategoričan je Imamović.

Na navode o revidiranju ugovora i saopštenje Sindikata radnika, reagovao je i Seid Kapetanović iz Uprave ArcelorMIttala, govoreći da se još uvijek ništa ne zna.

"Kompanija je u teškoj situaciji zbog smanjenja potražnje, ali se neće ništa desiti bez saglasnosti Vlade FBiH. Na kraju krajeva i oni su potpisali privatizacijski ugovor i bez njihove saglasnosti neće se moći ništa uraditi", izjavio je Kapetanović za naš portal.

Osim dijela vezanog za korekcije ugovora, Imamović je ogorčen i na uslove u kojima rade uposlenici Mittala.

"Trenutno dolazi do kršenja odredbi radnog zakonodavstva, posebno dijela vezanog uz prekovremeni radi i instituciju čekanja. Ako su radnici na čekanju, onda se obustavlja proizvodnja i pregovara se o naknadama. A mi imamo situaciju da su radnici na čekanju, a imamo proizvodnju", tvrdi Imamović.

O radnim uslovima ove kompanije obavješten je i federalni inspektor na kojeg Sindikat apeluje da provjeri situaciju u njihovim postrojenjima.

"Imamo pojavu produženog rada, posebno u noćnim smjenama koje ne traju od 23 do sedam sati, nego se produžavaju do 11 sati. To su robovlasnički uslovi. Ako se stvari ne promijene mi ćemo morati dizati frku i obustavljati rad", poručuje Imamović.

U javnosti su se pojavile i špekulacije o mogućnosti prodaje kompanije kupcima iz Rusije ili Njemačke, ali konkretnih potvrda još uvijek nema. Kako Imamović kaže, te se špekulacije mogu čuti već 20-tak dana u krugu kompanije, ali i u čaršiji.

Iz Uprave Mittala su, pak, poručili da je riječ o glasinama i da od tog nema ništa.