Unikatni bankomat
0

Slatkiši više nisu u modi: Ubacite novac i kupite zlato

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kupci u Westfieldovom šoping centru u zapadnom Londonu ubuduće će iz automata, umjesto slatkiša, kafe, ili sendviča, moći kupiti čisto zlato. Velika Britanija je naime dobila prvu mašinu, nalik bankomatu, za prodaju zlata.

Ovakav automat je još prošle godine postavljen u hotelu Emirates Palace u Abu Dabiju, a sad se, eto, njime može pohvaliti i London. Mašine su testirane u Njemačkoj još 2009, ali je njemački proizvođač Ex Oriente Lux izabrao Abu Dhabi za zvanični početak rada zbog velike potražnje za zlatom u toj regiji.

Računar unutar mašine ažurira cijene zlata svakih 10 minuta, u skladu s promjenama na svjetskom tržištu. Zainteresovani mogu kupiti gram zlata za otprilike 44 eura, ili 250 grama za 11.350 eura.

Vlasnici očekuju puno zainteresovanih kupaca, jer računaju na reputaciju koju ima plemeniti metal, poznato je da je ulaganje u zlato oduvijek bilo isplativo. Lopovi, međutim, trebaju dvaput razmisliti prije nego se odluče provaliti u automat, budući da je napravljen od armiranog čelika i pod alarmom, te ne treba zaštitare, prenio je Daily Mail.