Pad proizvodnje za 7,6 posto
0

Slabljenje evropskih industrija negativno se odrazilo na bh. prerađivačku industriju

FENA
Slabljenje industrija u zemljama EU i regiona negativno se odrazilo na sve grane prerađivačke industrije u BiH, pa je u prvom polugodištu 2012. domaća prerađivačka industrija zabilježila pad proizvodnje od 7,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Njen doprinos ukupnom padu industrijske proizvodnje u BiH u prvom polugodištu je iznosio pet procentnih poena, pokazuju podaci iz analize Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Posmatrano po industrijama, najzačajniji pad proizvodnje registriran je u industrijskim granama koje, osim toga što imaju visoko učešće u ukupnoj industrijskoj proizvodnji u BiH, također, imaju i visoki nivo ovisnosti o kretanjima na izvoznim tržištima.

Pojedinačno posmatrano, najveći negativni doprinos imale su: drvna industrija 1,5 procentnih poena, metalska 1,1, tekstilna 0,8 i hemijska industrija 0,5 procentnih poena.

Slabljenje tržišta metala u svijetu i pad svjetskih cijena metala tokom 2012. godine negativno se odrazio na veći dio metalske industrije u BiH (automobilska, mašinska industrija i proizvodnja metalnih proizvoda), gdje su zabilježene visoke stope pada proizvodnje u odnosu na prvo polugodište 2011. godine.

Međutim, i pored teške situacije na izvoznim tržištima u drugom kvartalu došlo je do blagog poboljšanja proizvodnje baznih metala u BiH.

Nakon što je u prvom polugodištu zabilježen pad proizvodnje od 5,5 posto, već u drugom kvartalu, zahvaljujući povećanju proizvodnje sirovog željeza i čelika i segmentu livenja metala, došlo je do stabilizacije u proizvodnji baznih metala, tako da je zabilježen polugodišnji rast proizvodnje od 2,2 posto.

S druge strane, proizvodnja proizvoda od metala, mašinska industrija i proizvodnja rezervnih dijelova za automobile, koje se usko vezane za proizvodnju baznih metala, usljed slabljenja izvozne tražnje, nisu pokazale vidljive znake napretka i tokom prvog polugodišta ostvarile su loše poslovne rezultate s polugodišnjom stopam pada proizvodnje i do 30 posto u odnosu na isti period 2011.

Drvna industrija, koja ima značajan udio u strukturi industrijske proizvodnje u BiH (15 posto) i uključuje široki asortiman proizvoda od rezane građe do finalnih proizvoda, kao što je proizvodnja namještaja, također, bilježi značajan pad proizvodnje i izvoza u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Tako je pad proizvodnje drveta i proizvoda od drveta, izuzev namještaja, iznosio oko 13 posto, dok je proizvodnja namještaja u prvom polugodištu 2012. smanjena za 20 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Tokom prvog polugodišta 2012. doprinos drvne industrije u ukupnom padu industrijske proizvodnje bio je negativan i iznosio je 1,5 procentnih poena.

Također, sve ostale grane bh. industrije u prvom kvartalu 2012. zabilježile su pad proizvodnje u odnosu na isti period prethodne godine.