biznis
0

Slabiji dolar prisiljava japansku ekonomiju da se okrene susjedima u Aziji

FENA
Najnoviji pad vrijednosti dolara posljedica je zabrinutosti među svjetskim investitorima da američka Centralna banka neće moći stvoriti uvjete za brži gospodarski rast, te da mjerama fiskalne politike neće spriječiti recesiju u Sjedinjenim Državama, javlja Glas Amerike.

Analitičari upozoravaju da će daljnji pad vrijednosti dolara štetiti japanskoj i drugim azijskim ekonomijama.

Sjedinjene su Države, nakon Kine, najveći trgovinski partner Japana, koji je u Ameriku prošle godine izvezao robe u vrijednosti od 145 milijardi dolara. Ali, s usporavanjem gospodarskih trendova u Americi, te sa slabijim dolarom, smanjuje se i japanski izvoz. On je u februaru ove godine bio manji za šest posto od izvoza u istom mjesecu 2007. Japanski izvoz u Ameriku bilježi pad već šest mjeseci za redom.

Stručnjak za monetarnu politiku u banci Standard Chartered u Hong Kongu, David Mann, kaže da će japanski izvoz u Ameriku biti sve manji, ukoliko japanska valuta jen nastavi dobivati na vrijednosti. Osim toga, profiti japanskih firmi koje posluju u Sjedinjenim Državama, te zarađuju dolare, manje vrijede u samom Japanu, jer dolar gubi na vrijednosti.

David Mann kaže da se zbog toga Japan mora orijentirati i prema drugim tržištima, pogotovo onima u Aziji.

"Japan sve više trguje s drugim zemljama u Aziji. Poslovanje s tim ekonomijama je, sve do nedavno, prilično zaostajalo. Trgovina s Kinom ide vrlo dobro", rekao je Mann.

Japanski izvoz u Kinu je u februaru, u odnosu na januar , bio veći za gotovo šest posto. U Kinu je izvezeno 15 posto više robe, a u Evropu oko sedam posto više robe.

Ako se u Sjedinjenim Državama nastave razmjerno loši ekonomski trendovi, najgore će proći japanska elektronska industrija, kaže Willem Thorbecke s japanskog Instituta za ekonomiju, trgovinu i industriju.