biznis
0

Slabiji dolar pogurao naftu iznad 74 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Podržane slabijim dolarom, cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara za barel, nakon što su dan ranije pale dva posto pod pritiskom slabe potražnje.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u januaru porasle su na američkom tržištu 15 centi na 74,08 dolara, nakon što su u ponedjeljak pale čak dva posto pod pritiskom slabe potražnje. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 31 cent i iznosile 76,74 dolara.

Dolar je oslabio nakon što su komentari čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea prigušili špekulacije o skorom rastu američkih kamatnih stopa. Slabiji dolar čini robu čije su cijene izražene u toj valuti, poput nafte, jeftinijom za imatelje ostalih valuta, potičući kupovine.

"Fed je odlučio zadržati niske kamatne stope tokom duljeg vremenskog razdoblja u očekivanju nepovoljnih trendova za gospodarstvo na kreditnom i tržištu rada", kazao je Harry Tchilinguirian, analitičar iz tvrtke BNP Paribas.

"Stoga se može očekivati da će dolar oslabiti a nafta ponovno blago porasti", dodao je.

Cijena nafte dotaknula je početkom dana najnižu razinu od 27. novembra. Od sredine oktobra do kraja prve sedmice decembra cijene su se kretale u rasponu od oko 75 i 80 dolara za barel.

Ulagači u naftu pratili su u ovoj godini gospodarske pokazatelje i finansijska tržišta, poput tržišta dionica, u potrazi za znakovima oporavka koji bi podržao potražnju za naftom.

"Gospodarstvo je i dalje neujednačeno", kazao je David Moore iz Commonwealth Bank. "Dok je Kina snažna, oporavak u SAD-u vjerojatno neće biti gladak i povremeno će biti pogoršanja. No, očekivanje oporavka pružit će podršku u idućoj godini."

Očekuje se da će najnoviji sedmični izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte i plina i dodatno pritisnuti cijene nafte, ukazujući na slabašnu potražnju, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije na internetskoj stranici objavila podatke o cijeni referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak, ne navodeći nikakva objašnjenja.