biznis
0

Slab dolar ima i pozitivan učinak za SAD

FENA
Proteklih dana dolar bilježi sve nižu vrijednost u odnosu na euro. Međutim, prema nekim analitičarima, pad vrijednosti dolara ima i pozitivnu stranu, javlja Glas Amerike.

Sve skuplji euro podrazumijeva i sve veću cijenu njemačkih automobila, francuskih vina i drugih proizvoda Evropske unije na američkom tržištu. Skupi euro također oslabljuje zainteresiranost američkih turista za putovanja u Evropu. S druge strane, kaže njujorški broker Patrick D'Angelo, sve jeftiniji dolar čini neke američke proizvode primamljivijima.

"S obzirom da je dolar tako slab, stranci su sve više zainteresirani ne samo za putovanja u Ameriku, nego i trošenje dolara ovdje, odnosno promjenu strane valute u dolar. Također privlači evropske ulagače u nekretnine, ne samo na Manhattanu, nego i na istočnoj strani Long Islanda. Mislim, dakle, da slab dolar u odnosu na strane valute ima pozitivan učinak za Sjedinjene Države."

Slabljenje dolara pomoglo je američkim proizvođačima da povećaju svoj izvoz u svijet. Nastavljanje pada, međutim, brine neke poslovne ljude u Evropskoj uniji koji strahuju da bi skupi euro mogao rezultirati porastom nezaposlenosti u Evropi.