biznis
0

Skupština Udruženja za gas u BiH

FENA
Izvještajna Skupština Udruženja za gas u BiH, koja je danas održana u prostorijama Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku u Sarajevu, bila je posvećena aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu, posebno u smislu legislative, tehničke regulative u gasnoj struci i edukaciji kadrova u tom sektoru.

Predsjedavajući Skupštine Udruženja i direktor BH-gasa Almir Bečarević govoreći o prioritetnim projektima posebno je izdvojio izgradnju gasovoda Bosanski Brod-Zenica. On je kazao kako se očekuje da u narednih mjesec dana resorni entitetski ministri pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potpišu pismo namjere kojim će izraziti spremnost da zajednički učestvuju u realizaciji projekta gasovoda Bosanski Brod-Zenica.

-Gasovodi ne mogu biti projekti lokalnog tipa i u njihovoj gradnji nužna je koordinacija među entitetima, istakao je Bečarević naglašavajući značaj tog gasovoda u smislu diverzifikacije izvora snabdjevanja i stabilnosti gasnog sistema u BiH.

Značajniji pomaci, kako je dodao, očekuju se i u smislu zakonske regulative za gasni sektor.

BH gas planira u ovoj godini i izgradnju gasovoda Kreševo-Kiseljak -Fojnica, dužine 18 kilometara, a vrijednost projekta je oko dva miliona eura.

Udruženje za gas u BiH bilo je inicijator projekta «Uspostava zakonske i tehničke regulative u gasnom sektoru zemalja jugoistočne Evrope« koji se uspješno odvija u tehničkom dijelu. Koordinacioni odbor, radne grupe, IGT i Njemačko stručno udruženja za gas i vodu (DVGW) planski i sistematski pripremaju, razmatraju i usvajaju prijedloge tehničkih pravila koje trebaju da donese i implementiraju nadležni organi i instutucije u pojedinim državama.

Predsjednik UO Udruženja za gas u BiH Salih Selmanović posebno je izdvojio nastavak rada na harmonizaciji regulative u jugoistočnoj Evropi, te daljnju edukaciju kadrova u gasnoj struci. Dosad je usvojeno 70, a uskoro će biti razmatrano još 15 tehničkih pravila.

Poseban akcenat daje se uključivanju u evropski sistem standardizacije, saradnji sa nacionalnim udruženjima susjednih zemlja, DVGW-om i Međunarodnom gasnom unijom.