biznis
0

Skupština SERDA-e prihvatila plan aktivnosti za 2008.

FENA
Skupština Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) usvojila je na današnjoj sjednici Plan aktivnosti SERDA-e za 2008. kojim je predviđena realizacija 62 projekta. Projekti se odnose na poslovni razvoj, edukaciju, standardizacije, zaštitu životne sredine, turizam, infrastrukturu...

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić izjavio je da će orjentacija ove agencije i u 2008. godini biti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, podrška razvoju biznisa, poljoprivrede i ruralnih sredina, turizma i ekologije.

Među dugogodišnjim projektima u kojima učestvuje SERDA izdvajaju se kreditno-garantni fond Sarajevske makroregije, biznis centri, poslovni inkubator, industrijske zone i dr.

Prepoznatljivi projekti su i «Tunel spasa», projekt koji se odnosi na poslovni plan valorizacije potencijala šireg područja Kraljeve Sutjeske i Kraljevskog grada Bobovca, «Spomenik prirode Skakavac» te niz manjih projekta iz oblasti infrastrukture.

Nedavno je zaključen i protokol koji se tiče izrade master plana za razvoj ruralnog ekoturizma u Šabićima, općina Trnovo.

Nastavlja se i sa projektima uspostavljanja regionalnih sanitarnih deponija za područje općina Visoko, Breza, Vareš, Olovo, Kreševo, Fojnica i Kiseljak, te deponije za područje općina gornjeg Podrinja.

Konačan cilj SERDA-e je harmoniziran dinamički ekonomski razvoj Sarajevske makroregije u cilju jačanja mehanizama za priključenje BiH EU, istaknuto je.