biznis
0

Skupo gorivo, protesti u Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Protesti zbog porasta cijene goriva u svijetu eskaliraju i zahvataju sve veći broj zemalja. Tako su u petak ribari u više evropskih zemalja stupili u štajk.

Sindikati kažu da je cijena dizela postala neizdrživa za njih i da su zato mnogi od njih prinuđeni da se odriču stvari koje su posjedovali cijelog života.

U Španiji, koja je najveći evropski proizvođač ribe, protesti su organizirani u glavnom gradu Madridu - gdje se više hiljada ribara okupilo ispred zgrade ministarstva za poljoprivredu.

Španski ribari su najavili da će pred zgradom ministarstva podijeliti prolaznicima dvadeset tona svježe ribe - želeći da tako skrenu pažnju na teškoće s kojim je suočenja njihova privredna djelatnost.

I ribari u Italiji su se priključili štrajkovima u više evropskih zemalja, a dopisnik BBC-a iz Rimu kaže da su neki sindikati talijanskih ribara savjetovali svojim članovima da ne stupaju u štrajk dok traju pregovori sa vlastima Evropske unije u Bruxellesu i s talijanskom vladom.

Španski sindikati su pozvali ribare širom zemlje da do petka stupe u štrajk na neodređeno vrijeme. Španski ribari su posebno nezadovoljni zbog visoke cijene dizela, koja je porasla više od tri puta u posljednjih pet godina.

Nasuprot tome, ističu ribari, cijena ribe u veleprodaji se ne mijenja već dvadeset godina. Predstavnik udruženja ribara u Barceloni Jose Antonio Caparros rekao je BBC-u da se ribari moraju nositi s niskom cijenom ribe i skupim gorivom.

"Glavni problem nije cijena goriva. Čini se da još nije dostigla najviši nivo, i zato ne možemo loviti ribu. Međutim, prije toga smo već doživjeli drugu krizu zbog niske cijene ribe. Tako smo sada suočeni s dva problema, a vlada nijedan od njih nije riješila na pravi način. U najmanju ruku mogli su uraditi nešto da smanje cijenu goriva“, kazao je Caparos.

U Španiji se očekuje da će slični protest ribara biti organiziran i u Portugalu, Italiji i Belgiji. U Francuskoj ribari protestiraju već sedmicama - iako su neki u međuvremenu obustavili štajk.

Evropska komisija je obećala da će bez odgađanja pomoći u restrukturiranju evropskog ribarstva, ali dodaje i da bi nezakonite bile subvencije kojima bi se pariralo rastućoj cijeni goriva.