Uoči samita G-20
0

Skoro svaka država u svijetu je u recesiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski čelnici grupe G-20 održat će svoj drugi godišnji sastanak o globalnoj finansijskoj krizi 2. aprila u Londonu. No, među članicama postoji neslaganje oko glavnog pitanja, a to je povećavanje državne potrošnje kako bi se kompenzirao nagli pad globalne ekonomske aktivnosti.

Ova globalna recesija već je sada najgora u posljednjih 60 godina. Gubici na berzama u Evropi, Aziji, te na američkom kontinentu, već su dostigli 50 biliona dolara, prenosi Glas Amerike.

Ekonomist Mark Zandi kaže da je pad potrošnje značajan i bez presedana u modernom vremenu: "Skoro svaka država u svijetu nalazi se u recesiji."

Ekonomije razvijenih zemalja su, naravno, najteže pogođene. Ekonomije zemalja članica Evropske unije izgubile su 6 posto vrijednosti, američka ekonomija izgubila je 6 posto, a japanska 12 posto vrijednosti.

Grupa G-20 uključuje raznoliki spektar država, kao što su Sjedinjene Države, Kina, Brazil, Rusija, Južna Afrika, te zemlje Evropske unije. Zemlje ove grupe čine 80 posto globalne proizvodnje roba i usluga.

No, južnoafrički ekonomist Desmond Lachman kaže da od ovog sastanka G-20 očekuje vrlo malo: "Čini se da je jedino pitanje oko kojeg se oni slažu veličina IMF-a, što je po mom mišljenju odlično, no to je sekundarno pitanje krizi u kojoj se svijet sada nalazi."

Lachman vjeruje da su znatna povećanja u državnoj potrošnji neophodna kako bi se spriječio daljnji kolaps, te kompenziralo za smanjenje u proizvodnji roba i usluga. O ovom pitanju, dodaje on, članice G-20 nisu u suglasnosti.

"Sjedinjene Države vjeruju da je paket ekonomske pomoći način da se izvuku iz ove krize. Evropska unija ne dijeli to mišljenje. Oni, s druge strane, vjeruju da, ako sada povećaju državni dug, to će značiti više problema u budućnosti," kaže Lachman.

Kao što su to učinili i u novembru prošle godine, svjetski će čelnici još jednom ponoviti svoju predanost otvorenim tržištima. No, od novembra je većina ekonomija ove grupe, na vješte načine počela ograničavati trgovinu. Čak su i Sjedinjene Države, inače pobornik otvorenih tržišta, postale naklonjene korištenju američkih kamiona za prijevoz robe u trgovanju s Meksikom.

Predsjedatelj Svjetske banke, Robert Zoellick kaže da protekcionizam predstavlja prijetnju: "Opasnosti protekcionizma, bilo otvorenog ili prikrivenog, bi uistinu učinile ovu lošu situaciju znatno gorom."

Analitičari se slažu da su djela potrebnija nego riječi potpore, kako bi se svjetska ekonomija mogla oporaviti.