biznis
0

Sklopljen trgovinski savez Rusije, Bjelorusije i Kazahstana

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednici Rusije, Kazahstana i Bjelorusije potpisali su danas sporazum o stvaranju velikog trgovinskog bloka, od koga očekuju da će biti ekonomski konkurent Americi, Evropskoj uniji i Kini.

Sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske unije stupa na snagu 1. januara 2015. godine, nakon što formalno bude potvrđen u nacionalnim parlamentima ove tri zemlje.

"Naš današnji sastanak je poseban i, bez pretjerivanja, ima epohalan značaj", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prije potpisivanja dokumenta u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev izjavio je da je novi savez "most između istoka i zapada".

Novi blok ima zajedno više od 170 miliona stanovnika i društveni proizvod od oko 2,7 biliona dolara. Kazahstan i Rusija su veliki proizvođači nafte.

Ovim sporazumom produbljena je saradnja započeta stvaranjem carinske unije 2010. godine. Savez će garantovati slobodan tranzit robe, usluga, kapitala i radne snage, a tri države će koordinisati politiku u velikim ekonomskim sektorima.

Ukrajinske vlasti odlučile su da ne uđu u ovaj savez poslije svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča u februaru i narušavanja odnosa sa Moskvom poslije pripajanja Krima Rusiji.