UO Elektroprenosa BiH
0

Sjednica počela bez članova iz RS-a

SRNA
Banjaluka
Banjaluka
U Banjaluci je počela sjednica Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH", kojoj ne prisustvuju članovi UO iz Republike Srpske, javlja dopisnik Srne.

Sjednici, koja je počela u 12.00 sati, ne prisustvuju Milorad Đekanović, Zoran Baban i Milivoje Bajagić, jer se institucije RS ne slažu sa nametanjem zakona visokog predstavnika u BiH u vezi sa "Elektroprenosom".

Predsjednik UO Ibrahim Čolakhodžić predsjedava sjednicom, a prisutni su i članovi Uprave iz Federacije BiH Matan Žarić, Kemal Sokolija, Ilinka Unković.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao  je juče da predstavnici Srpske neće prisustvovati sjednici UO "Elektroprenosa BiH".

"Na skupštinskoj raspravi potvrđeno je da je nametanje zakona u ovoj oblasti presedan i jedan od najvećih problema", rekao je Puhalac juče u Banjaluci u pauzi sjednice parlamenta RS.

Narodna skupština RS   usvojila je juče zaključke u  kojim se navodi da će  zakazati javno izjašnjavanje građana o   nametnutim  aktima ako visoki predstavnik nastavi sa   praksom   nametanja  odluka, te da će se  predstavnici RS  povući  iz    organa  BiH. 

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je spreman da razgovara o "Elektroprenosu BiH" ako visoki predstavnik u BiH suspenduje odluke koje je donio 18. septembra.
 Dodik je ocijenio da RS nametnutim zakonima gubi značajan resusrs, tako što se prvo nametne zakon, a zatim uzme nadležnost i imovina.

Iz OHR-a je nedavno saopšteno da je mandat četiri člana UO "Elektroprenosa BiH" istekao prije više od godinu dana, a mandat generalnog direktora ove kompanije 18. septembra, te da nije bilo pokušaja upravnih organa da se pokrene procedura imenovanja za te pozicije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko objavio je 18. septembra  da je nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko do 15. novembra ove godine.

Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promjene  državljanstva građana distrikta, snabdijevanje strujom i na podjelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ.