biznis
0

Sjednica "Elektroprenosa" odgođena za 14. oktobar

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sjednica Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH", koja je bila najavljena za danas, odgođena je za 14. oktobar, potvrdila je Srni izvršni direktor za planiranje i inžinjering u ovoj kompaniji Azra Hajro.

Ona nije željela da komentariše razloge zbog čega je odgođen današnji sastanak.

Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Slobodan Puhalac pozvao je juče Upravni odbor ''Elektroprenosa BiH" da odgodi održavanje sjednica do zauzimanja stava Skupštine akcionara, navodeći da će samo održavanjem sjednice Skupština akcionara, na kojoj će se pokušati usaglasiti stavovi, biti obezbijeđene potrebne pretpostavke za normalizaciju rada kompanije.

''Bilo kakve odluke donesene od nekompletnog Upravnog odbora i bez predstavnika RS smatraćemo nezakonitim i pokrenućemo postupke pred nadležnim sudovima za poništavanje istih, kao i izmjenu, odnosno poništavanje odredaba Statuta i drugih akata na osnovu kojih su donijete'', istakao je Puhalac.

Sjednica Upravnog odbora zakazana je za srijedu, 14. oktobra u 12.00 sati u zgradi "Elektroprenosa BiH" u Banjaluci.

Upravni odbor "Elektroprenosa BiH" prekinuo je sjednicu 2. oktobra poslije odluke da sačeka konačno izjašnjavanje generalnog direktora kompanije Dušana Mijatovića o tome da li prihvata da obavlja tu dužnost u narednom periodu i njen nastavak zakazao za danas.

Toj sjednici nisu prisustvovali članovi iz RS Milorad Đekanović, Zoran Baban i Milivoje Bajagić, jer se institucije RS ne slažu sa nametanjem zakona visokog predstavnika u BiH u vezi sa "Elektroprenosom".
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko objavio je 18. septembra da je nametnuo set zakona koji se odnose na pitanja promjene državljanstva građana distrikta Brčko, snabdijevanje strujom i na podjelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ.  

U "Elektroprenosu BiH" registrovano je učešće Federacije BiH u kapitalu kompanije sa 58 odsto, dok je učešće RS 42 odsto.