biznis
0

Situacija u "Alitaliji" haotična poslije neuspjelih pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italijanski premijer Silvio Berlusconi nalazi se pod velikim pritiskom da spasi nacionalnu avikompaniju "Alitalia" od bankrota nakon što je investicijska grupa CAI povukla ponudu za kupovinu prezaduženog prijevoznika poslije neuspješnih pregovora sa sindikatima, ocjenjuju analitičari.

Jednoglasna odluka CAI-a donesena je u četvrtak na sastanku sedamnaest italijanskih kompanija koje su pokušale da izbave "Alitaliju" iz kolapsa.

Italijanski ministar rada Maurizio Saconi je na sastanku u Milanu rekao da vlada nema alternativni plan za spašavanje kompanije, prenio je britanski BBC, dok je sam Berlusconi ocijenio da je sudbina kompanije "dramatična".

Taj avioprijevoznik s ukupno 19.000 zaposlenih i hiljadama drugih radnika na velikim italijanskim aerodromima koji mu vise oko vrata, Berlusconija je suočio s najvećim izazovom u njegovoj četiri mjeseca staroj vladi, ocjenjuje njujorška agencija "Bloomberg" u izvještaju iz Rima.

Sindikalni lideri pozvali su premijera da poduzme najavljivane mjere i ispuni obećanja o izbavljenju "Alitalije" data tokom izborne kampanje, poslije jučerašnjeg povlačenja italijanskih biznismena s presjednikom firme "Piadio" Robertom Kolaninom na čelu, koji su bili spremni da pomognu kompaniji.

"S političke tačke gledišta, nikako se ne smije dozvoliti da 'Alitalia' ode u bankrot", smatra analitičar rimske agencije "Il nuovo mercato" Salvatore Provincano.

On je naglasio da "Alitalia" čini dosta veliki dio domaće privrede i da to "nije njen kraj".

"Alitalia" riskira da postane prva velika evropska nacionalna aviokompanija koja je doživjela kolaps, poslije sličnih sudbina što su ih doživjele belgijska "Sabena" i švicarski "Swiss" tokom 2001. godine.

Prijevoznik iz Rima koji svakog dana gubi tri miliona dolara i koji bi mogao da obustavi letove do kraja mjeseca podnio je sudski zahtjev za zaštitu od bankrota 29. augusta, kako bi omogućio vladi da, kao većinski vlasnik, poduzima mjere spašavanja kompanije.

Potpomognut sindikatima, Berlusconi je odbio ponudu grupacije "Air France - KLM" za preuzimanje "Alitalije" tokom kampanje početkom ove godine. On je insistirao da je aviokompanija izuzetno važna za italijansku privredu da bi bila prodata strancima.

Berlusconijev kabinet ponovo će se sastati danas da bi analizirao čitavu situaciju poslije odustajanja konzorcija CAI, pošo su samo tri od devet sindikata prihvatili uvjete ugovora koji je ponuđen.

Plan spašavanja "Alitalije" predviđa ukidanje 3.000 radnih mjesta i mjere kojima se zaposleni primoravaju da rade više za istu plaću.

Konzorcij CAI ponudio je za preuzimanje kompanije jednu milijardu dolara, u namjeri da se "Alitalia" udruži s drugom najvećom italijanskom aviokompanijom "Air one", dok bi dug od 1,2 milijarde eura bio prebačen na račun druge firme, koja bi kasnije bila ugašena.