biznis
0

Sirova nafta ispod 70 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijena sirove nafte u četvrtak je pala ispod 70 dolara za barel prvi put od augusta 2007. godine, nakon što je američka vlada izvijestila o rastu svojih naftnih rezervi, dvostruko većem od prognoza.

Strateške naftne rezerve SAD-a prošle sedmice su narasle za 5,6 milijuna barela na 308,2 milijuna barela, objavilo je Ministarstvo energetike u svome sedmičnom izvještaju.

Cijene nafte pale su i zbog pretpostavke da će plan sanacije banaka biti dovoljan da potakne globalni gospodarski rast i poveća potražnju za naftnim derivatima.

Ministarstvo rada u četvrtak je izvijestilo o 6-postotnom padu industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju, što je najviše od 1991. godine.

"Loši pokazatelji Ministarstva energetike pojačali su pritisak na tržište nafte. Cijene već padaju i zbog groznih industrijskih pokazatelja. Slabo gospodarstvo znači povećanje zaliha goriva, jer ih niko ne želi trošiti", rekao je Brad Samples, analitičar za sirovine tvrtke Summit Energy, iz Louisvillea, u Kentakiju.

Sirova nafta za isporuke u novembru pala je za 5,18 dolara, ili sedam posto, na 69,36 dolara za barel, u 11.54 sati na robnoj berzi u New Yorku - NYMEX.

U toku trgovanja nafta je pala i na 69 dolara, najniže od 22. augusta 2007. godine. Cijene nafte su 22 posto manje nego prije godinu dana.

Američke rezerve sirove nafte trebale su rasti za 2,6 milijuna barela, prema prognozi Bloomberg Newsa koja se temelji na prosjeku procjena analitičara.

Zalihe benzina porasle su za 6,97 milijuna barela na 193,8 milijuna barela prošle sedmice, dok je procjena rasta bila tri milijuna barela.

Prosječna dnevna potražnja za gorivom u SAD-u posljednje četiri sedmice bila je oko 18,6 milijuna barela, što je najmanje od juna 1999., prema izvještaju. SAD troši 24 posto svjetske nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), na koju otpada 40 posto svjetske proizvodnje nafte, prenosi Hina, zbog pada cijena pomaknula je svoj sastanak planiran za novembar, na 24. oktobra.