Modernizacija
17

Širenje piste: Sarajevski aerodrom traži eksproprijaciju zemljišta površine 13.000 kvadratnih metara

Piše: E. S. H.
Radovi na rekonstrukciji platforme parkinga
Radovi na rekonstrukciji platforme parkinga
Nakon što je Općinsko Vijeće Ilidža donijelo odluku kojom je utvrdilo da je proširenje osnovnog pojasa poletno-slijetne staze Međunarodnog aerodroma Sarajevo (PSS) od javnog interesa, Međunarodni aerodrom Sarajevo je pokrenuo aktivnosti propisane Zakonom o eksproprijaciji.

Jedna od prvih aktivnosti je da se s vlasnicima zemljišta definisanog kao neophodnog za realizaciju ovog javnog interesa pokuša postići dogovor o sporazumnom prijenosu prava vlasništva na tom zemljištu.

U tu svrhu je objavljen javni poziv vlasnicima zemljišta da se jave Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

"Radi se o zemljištu čijim se sticanjem u vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo osigurava proširenje osnovnog pojasa PSS (ne i same PSS), te se dodatno štite radio-navigacioni uređaji u blizini predmetnog zemljišta od nedozvoljenih aktivnosti", rekla je za Klix.ba Sanja Bagarić-Arnaut iz Odjela za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Radi se o površini zemljišta od cca 13.000 metara kvadratnih, a kako nam je pojašnjenjo, tačnu površinu pokazat će odgovarajuće geodetska mjerenja i elaborati čija je realizacija u toku.

Što se tiče vrijednosti zemljišta, ona će se odrediti naknadno, na zakonom propisane i u praksi poznate načine.

"Pri tome treba imati u vidu da će konkretan iznos koji će se u budućem postupku eksproprijacije isplatiti vlasnicima kao naknada za eksproprisano zemljište, utvrditi posebnim sporazumom između vlasnika zemljišta i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kako je propisano Zakonom o eksproprijaciji", rekla je Bagarić-Arnaut za Klix.ba

U sklopu priprema za rekonstrukciju poletno-sletne piste na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji dijela parkirne platforme za avione.

Građevinski radovi se odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost avioprometa.

Rekonstrukcija bi trebala biti završena početkom idućeg mjeseca.Vrijednost investicije je blizu 800.000 KM, a bit će rekonstruirano oko 3.500 metara kvadratnih postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom debljine 30 centimetara, a sve u skladu sa međunarodnim ICAO standardima.