|

Sinkro je lijepa i optimistična priča iz Bosne i Hercegovine

Sinkro je lijepa i optimistična priča iz Bosne i Hercegovine
4
S
Sponzorirani članak
5.12.2012. u 10:00
0
komentara
4

dijeljenja
1/22 Štand na Sajmu u Beogradu
2/22 Štand na Sajmu u Beogradu
3/22 Štand na Sajmu u Beogradu
4/22 Štand na Sajmu u Beogradu
5/22 Štand na Sajmu u Beogradu
6/22 Dizajn zida na Sajmu u Briselu 2010. godine
7/22 Sa Sajma u Briselu 2011. godine
8/22 Sajam u Briselu 2012. godine
9/22 Sajam u Briselu 2012. godine
10/22 Torta Sinkro za 15. rođendan
11/22 Akcija za 15. godišnjicu kompanije
12/22 Sinkro je sponzor SFF-a
13/22 Uposlenici kompanije Sinkro
14/22
15/22 Ugaona garnitura Paul
16/22 Ugaona garnitura Best
17/22 Ugaona garnitura Bilbao
18/22 Okrugla sofa "My moon"
19/22 Ugaona garnitura Bronx
20/22 Ugaona garnitura Fly
21/22 Stolica Lille
22/22 Fabrika Sinkropro
Firma Sinkro meblštof i namještaj obilježava 15. godišnjicu uspješnog rada i poslovanja. Kako ističe vlasnik i direktor kompanije Omar Kuštrić koja upošljava više od stotinu radnika, 15 godina postojanja je, u okruženju uglavnom loše i nesposobne vlasti i političara, samo po sebi uspjeh.
"Upošljavamo više od stotinu ljudi koji sebi zarađuju pristojne plate, pa čak ih i dobiju. Svi su radnici prijavljeni, doprinosi im se izmiriju na vrijeme, a državi plaćamo poreze. Imamo i svoju proizvodnju namještaja od kojeg se veći dio izvozi u 16-17 zemalja, među kojima je čak i Estonija", rekao je Kuštrić.

On je istakao da se Sinkro namještaj proizveden u Kiseljaku, kupuje i u Parizu, Beču, Kopenhagenu...

"Već tri godine izlažemo na Sajmu namještaja u Briselu, kao jedina firma izlagač van Evropske unije, a na Sajmu namještaja u Beogradu smo nedavno ocijenjeni kao jedan od najboljih štandova ikada", rekao je Kuštrić i dodao da će u januaru Sinkro predstaviti svoju ponudu i na sajmovima u Francuskoj i Njemačkoj.

Govoreći o svojim uposlenicima, Kuštrić kaže da kompanija zapošljava i desetak mladih, fakultetski obrazovanih ljudi, a cilj je upošljavanje još dvije stotine radnika u naredne dvije godine.

Na pitanje da li imaju podršku nadležnih institucija, Kuštrić kaže da im stalno organizuju besplatne sajmove širom svijeta, dobijaju poticije za izvoz i nagrade za donošenje deviza u zemlju, dostupni su im jeftini krediti za razvoj i opremu, a ponekad i bespovratni krediti za zapošljavanje mladih. Tu su i česti seminari o poboljšanju konkurentnosti industrije, kao i obilasci vrhunskih konsultanata koji pomažu u sistematizaciji poslovanja...

"Šalim se, sve radimo sami", rekao je Kuštrić uz smijeh i dodao da se tako radi u ozbiljnim državama, a nažalost ne i kod nas. Naglasio je kako nisu članovi nijedne stranke i nikada nisu dobili nijednu marku donacije, a posebno se ponosi multinacionalnim sastavom uposlenika i međusobno se uvažavaju i odnose kao jedna velika porodica.

"U sklopu naših aktivnosti pomažemo razvoj urbane kulture, podržavamo r'n'r bendove i Sarajevo Film Festival. Stipendiramo nekoliko mladih osoba i djece bez roditelja", rekao je Kuštrić, koji je ponosan na saradnju s bendom Konvoj koji će 6. decembra objaviti novi spot za pjesmu "O slobodi" na web-stranici www.sinkro.com, kao najavu novog albuma i skorašnjeg koncerta u Slogi.

Direktor ove uspješne kompanije tvrdi da proizvodnjom i prodajom kvalitetne robe rade na podizanju ugleda BiH u inozemstvu.

"Ponašamo se na stranim sajmovima kao naša reprezentacija u fudbalu, izgaramo i ostavljamo srce na terenu, što nam je već donijelo ozbiljan respekt i prepoznatljivost na evropskom tržištu namještaja", rekao je Kuštrić.

Uprkos svim problemima Sinkro je jedan od dokaza da se može uspješno poslovati i u našoj zemlji.

"Naravno da može. Samo treba ozbiljno pristupiti poslu i raditi puno više nego što smo navikli. I, ima još jedna bitna stvar, ne može više ništa proći slučajno i bez sistematičnog pristupa. Pogotovo ne vani. Mi u Sarajevu imamo jedan simpatičan izraz "šonfon". To, otprilike znači da kad nešto radite to napravite na brzinu, ne trudeći se previše i nadajući se da će proći 'na foru'. E, to trebamo promijeniti. Što moj brat jednom nadahnuto reče: 'Moramo provesti dešonfonizaciju društva'", rekao je Kuštrić.

I pored svih problema on smatra da se može dobro poslovati, ali se mora raditi uz maksimalan trud i napor.

"Mi, naravno, znamo da je situacija jako loša, kriza je ozbiljna i zahvalni smo za novi svaki mjesec koji preživimo. Ali, može se i mora se. Samo uzdignute glave i hrabro. I, molim vas da svi radimo više. To je jedini siguran put uspjeha", rekao je Kuštrić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.