{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Singapur na vrhu rang liste najboljih država za poslovanje

3.11.2014. u 20:30
39
17
Singapur na vrhu rang liste najboljih država za poslovanje
39
Singapur na vrhu rang liste najboljih država za poslovanje
Potrebno je samo dva dana da dobijete poslovnu dozvolu u Singapuru. Nije ni čudo da je na vrhu rang liste Svjetske banke najboljih država za poslovanje u svijetu i to već devetu godinu za redom.
Novi Zeland i Hong Kong su zauzeli drugo i treće mjesto na listi. U izvještaju se navodi da vlasnici kompanija u Singapuru troše u prosjeku 82 sata godišnje pokušavajući riješiti probleme poreza.

To je upola koliko se vlasnici kompanija bave pitanjima poreza u SAD-u, a koja je na sedmom mjestu na listi. Novi Zeland je pohvaljen za efikasan sistem planiranja i olakšavanja ljudima za poslovanje, a Hong Kong je specifičan po niskoj stopi poreza na dobit.

Švicarska je ušla u top 20 prvi put nakon što je prošla nova pravila zaštite manjinskih dioničara.

Dobra vijest je da je 80 posto od 189 zemalja koje je uzela u razmatranje Svjetska banka su poboljšale svoje rezultate od prošle godine. Tadžikistan, Benin i Togo su tri zemlje koje su pokazale najviše poboljšanja.

Benin se popeo za 16 podioka i sad je na 151. mjestu, a donijeli su nove zakone za zaštitu manjinskih dioničara, a Togo se popeo za 15 podioka i sad je na 149. mjestu, nakon što su omogućili lakše dobijanje građevinske dozvole. Tadžikistan se popeo za devet mjesta i sad je na 166. mjestu.

Ovo je rang lista Svjetske banke najboljih država za poslovanje u svijetu:

1. Singapur
2. Novi Zealand
3. Hong Kong
4. Danska
5. Koreja
6. Norveška
7. SAD
8. Velika Britanija
9. Finska
10. Australija

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: