biznis
0

Sindikat Željezare Zenica traži pomoć od Brankovića i Heće

FENA
Sindikat Željezare Zenica d.o.o. Zenica uputio je danas otvoreno pismo Nedžadu Brankoviću, premijeru FBiH, resornom ministru Vahidu Heći i Ismetu Bajramoviću, predsjedniku Sindikata metalaca BiH, u kojem ih informira da prvi put nakon rata, ovo preduzeće neće biti u prilici da osigura plaće za svojih 600 radnika i naknade za još 400 uposlenika koji se nalaze na privremenom prekidu rada.

"Glavnina imovine poslije 1995. ostala je BH Steel Željezari, dok su Željezari Zenica ostali dugovi i dubioze, izvršne tužbe, blokirani računi... Država je odlučila da Zenica ne zna i ne može sama proizvoditi svoj čelik, nego da to treba prepustiti drugome. BH Steel i naših 50 posto kapitala u BH Steelu za jedan dolar prodato je najvećem svjetskom kapitalisti“, stoji u pismi Sindikata Željezare Zenica.

Potpisnik, Semir Taslaman, predsjednik Sindikata, podsjeća na obećanja dobijena od bivšeg federalnog premijera, preminulog Ahmeta Hadžipašića i bivšeg ministra, Izeta Žigića, da će Vlada FBiH učiniti sve da pomogne Željezari u sanaciji naslijeđenih dugovanja teških više desetina miliona KM.

"Sada nam je sasvim jasno da se od nas ozbiljno očekivalo da zajedno sa svim svojim dugovima, dubiozama i problemima jednostavno propadnemo ili još bolje pomremo, te na taj način damo doprinos u oživljavanju industrije čelika u Zenici, personificirane u današnji ArcelorMittal“, stoji u ovom pismu.

Iz Željezare Zenica upozoravaju da su zbog negativnih efekata primjene Zakona o porezu na dohodak, drastičnog pada obima građevinske operative, veleprodaje i pripremanja ishrane za potrebe ArcelorMittal Zenica i nerealizacije plana sanacije firme, došli u najtežu situaciju od formiranja Željezare Zenica.

"Poštovani premijeru Brankoviću i ministre Hećo, posljednji put javno zahtijevamo da se maksimalno angažujete na hitnom rješavanju problema naše firme i njenih hiljadu radnika. U protivnom obećavamo da ćemo po rješenje naših problema doći u Sarajevo i upotrijebiti sva moguća i dozvoljena sredstva u ostvarenju naših osnovnih ljudskih i radničkih prava, u čemu ćemo sigurno, imati podršku ostalih više hiljada metalaca“, navodi se između ostalog u otvorenom pismu Sindikata Željezare Zenica d.o.o.