Zenica
0

Sindikat TK Borac Zenica traži poništenje privatizacije preduzeća

FENA
Sindikat tekstila, kože, obuće i gume FBiH - Sindikalna podružnica Borac Zenica uputio je u četvrtak Agenciji za privatizaciju FBiH i premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću poziv za reviziju i poništenje privatizacije Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica.

"Nakon naših mnogobrojnih obraćanja vama i upozorenja o neizvršavanju obaveza iz ugovora o kupoprodaji 67 posto ukupnog kapitala preduzeća Konfekcija Borac d.o.o. Travnik, nezakonitostima provedene privatizacije i teškom položaju radnika koji je kulminirao štrajkom svih zaposlenih u Tvornici konfekcije Borac Zenica, prinuđeni smo da vam se obratimo sa zahtjevom za poduzimanje mjera za raskid kupoprodajnog ugovora", navodi se u pismu Sinidkata Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica čijih se 210 radnika od ponedjeljka nalazi u generalnom štrajku.

Federalnog premijera i Agenciju za privatizaciju FBiH iz Sindikata Borca napominju da je članom 5. Anexa ugovora, kupac bio dužan da izmiri neuplaćene doprinose za sve radnike.

"Uslovi za rad su katastrofalni, plate minimalne, kao i topli obrok, a od menadžmenta uveden je opšti mobing prema zaposlenicima, prijeti se otkazima, stečajem, likvidacijom i raznim drugim pritiscima se pokušava zataškati svaka priča o bilo kakvim pravima zaposlenika. Zabrinuti smo zbog vaše konstatacije da je i pored neizvršavanja obaveza iz ugovora, kupac u prethodnom periodu vodio preduzeće pažnjom dobrog privrednika", navodi se u dopisu Sindikata.

Sidnikat i Štrajkački odbor Tvornice konfekcije Borac d.d. Zenica upozorili su da će u slučaju da uprava preduzeća vrlo brzo ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanje plaće i toplog obroka štrajk nastaviti ispred zgrade Vlade FBiH.