Zenica
0

Sindikat metalaca BiH reagirao na zahtjev ArcelorMittala

FENA
Sindikat metalaca BiH danas je uputio protest na zahtjev Uprave Arcelor Mittala Zenica upućen Agenciji za privatizaciju, a u vezi moguće izmjene ugovora o privatizaciji, odnosno izmjene ugovora po pitanju zaposlenih i proizvodnog kapaciteta te kompanije.
  • Istovremeno poručujemo da u ovom protesnom pismu imamo punu podršku od IMF-a i EMF-a, kao i svih metalaca i drugih radnika u Bosni i Hercegovini. Poruka je jasna da ćemo se boriti svim sredstvima da se poveća broj uposlenih u Arcelor Mittalu, a ne da se taj broj smanjuje. Dosta je više redukcije prava tih radnika - kaže se u protestnom pismu Sindikata metalaca koje je dostavljeno I direktoru Arcelor Mittala M.K. Srinivasanu, premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću te federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Vahidu Heći.

Sindikat upozorava da se to pismo ne smije shvatiti kao deklerativno niti od Uprave Arcelor Mittala niti od vlasti u BiH, već kao izuzetno ozbiljan apel za pokretanje svih mogućih akcija i na izvršenje onoga na što se pri potpisivanju ugovora obavezala i Uprava Arcelor Mitala i Vlada FBiH.