biznis
0

Sindikat Energopetrola uputio zahtjev Brankoviću i Heći

FENA
Koordinacioni odbor sindikata Energopetrola d.d. Sarajevo danas se obratio zahtjevom premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću, federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Vahidu Heći, te Agenciji za privatizaciju FBiH, a povodom investiranja Konzorcija MOL-INA u Energopetrol.
  • Ukoliko se Vlada Federacije BiH i Konzorcij MOL-INA dogovore o reprogramu rokova investiranja u Energopetrol, radnici Energopetrola zahtijevaju da se pod istim uvjetima izmijeni tekst Memoranduma o socijalnom paketu koji tretira pitanje zadržavanja radnika u radnom odnosu na period od tri godine, kaže se u zahtjevu Koordinacionog odbora sindikata Energopetrola d.d. Sarajevo.

Sindikat u svom zahtjevu ističe da imajući u vidu odredbe Memoranduma o socijalnom paketu u drušvu Energopetrol d.d. Sarajevo i da trogodišnji period u kome je Konzorcij MOL-INA dužan zadržati stalno zaposlene radnike u radnom odnosu je neophodno direktno dovesti u odnos s trogodišnjim periodom obaveze investiranja od ukupno 150.000.000 KM.

Između ostaloga Sindikat podsjeća da ima informaciju da su prošle sedmice vođeni razgovori između Vlade FBiH i Konzorcija MOL-INA o dosadašnjem toku preuzetih obaveza Konzorcija MOL-INA za investiranje u Energopetrol koje po Ugovoru o dokapitalizaciji u prvoj godini iznosi 20.000.000 KM.

  • S obzirom na to da je prva godina od dana izvršenja transakcije na isteku, a investicija nije započeta, postavljeno je pitanje prolongiranja, odnosno reprogramiranja rokova iz člana VII Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola, kaže se u zahtjevu Koordinacionog odbora sindikata Energopetrola.