biznis
0

Sindikat ArcelorMittal Zenica očekuje tešku 2010. godinu

FENA
Zenica
Zenica
Predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica Islam Imamović izjavio je danas da uprava te kompanije uvođenjem mjera privremenog prekida rada kojim je obuhvaćen veći broj radnika, nije imala veću uštedu.

„Zato je dolazilo do većeg iscrpljivanja radnika i kršenja odredaba iz Kolektivnog ugovora. I pored smanjenja broja angažovanih radnika, preduzeće je u 9., 10. i 11. mjesecu zabilježilo izuzetno dobre proizvodne rezultate“, izjavio je Imamović na tradicionalnom godišnjem prijemu.

Sindikat i uprava ArcelorMittala Zenica od augusta nisu uspjeli postići dogovor o cijeni rada.

„Dok mi tražimo uvećanje plaća za pet posto, oni predlažu 15 posto umanjenje plaća za godinu dana. Upravi smo jasno dali do znanja da nećemo dozvoliti smanjenje cijene rada. Sindikalni je interes da se zadrže radna mjesta, da se mladi zapošljavaju, da se povećava proizvodnja ali smo isto tako mišljenja da se problem zagađenja životne sredine mora riješiti“, rekao je Imamović.

Ispunjenje ovogodišnjih poslovnih planova neće biti realizovano, a u Sindikatu su uvjereni da će se teškoće nastaviti i početkom 2010. godine.

„Iduće godine očekuju nas ogromni problemi, ali mi vjerujemo da ćemo s novim generalnim direktorom, Mukundom Kulkarnijem i direktorom za ljudske resurse pronaći zadovoljavajuća rješenja za sve u kompaniji“, zaključio je Imamović.

Povodom 10 godina postojanja Sindikat AMZ štampao je specijalnu brošuru o svojim aktivnostima u protekloj deceniji.