biznis
0

Sindikalno udruživanje „Klasa“, „Sarajevske pivare“ i MIMS-a

Sarajevo-x.com
Sindikalne organizacije 15 bh. kompanija-članica grupacija „Klas“, „Sarajevska pivara“ i MIMS sada će zajednički provoditi sindikalne aktivnosti, kao što su ujednačavanje uslova rada i prava radnika, kreiranje jedinstvene sindikalne politike, usklađivanje i razvijanje socijalno-zaštitnih funkcija, jačanje industrijske demokratije i izgrađivanje ravnopravnih partnerskih odnosa s poslodavcima.

To su samo neki programski ciljevi i pravci djelovanja Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija u kompanijama grupacija „Klas“, „Sarajevska pivara“ i MIMS, formiranog danas na konstituirajućoj sjednici u „Klasu“.

„Ova tri privredna sistema imaju dugogodišnje sindikalno iskustvo i siguran sam da će ući u historiju sindikalnog djelovanja u BiH, jer su baš oni prvi inicirali okupljanje radničkih organizacija. Ove grupacije osiguravaju egzistenciju blizu 5.000 porodica i od samih početaka pridavale su važnost radničkom pokretu i glasu radnika“, rekao je dr. Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH. Mujo Selimović, vlasnik Grupacije MIMS, naglasio je kako se udruživanjem sindikalnih organizacija želi postići bolja i kvalitetnija saradnja između uprave, poslodavaca i uposlenika u kompanijama-članicama grupacije. Selimović obećava da će i dalje odnos vlasnika prema uposlenim biti u skladu sa zakonskim, ali i ljudskim i moralnim načelima.

„Naši uposlenici ostvaruju sva radnička prava, počev od zdravstvenog i socijalnog osiguranja do redovnih mjesečnih primanja. Međutim, nisam zadovoljan standardom radnika, odnosno visinom njihovih plaća, što je uzrokovano socijalnom politikom formiranja cijena u interesu građana, posebno u mlinsko-pekarskoj industriji. Jasno je da je to posljedica otežanih uslova privređivanja u BiH i neravnopravnog položaja domaćih privrednika u odnosu na konkurenciju iz susjednih zemalja i EU radi potpuno otvorenog tržišta.

Domaća privreda je na koljenima i tvrdim da će ubrzo nestati ukoliko vlast bude i dalje vodila ovakvu politiku. Pitanje je kako opstati i razvijati se u ovim uslovima, bez bilo kakve podrške domaćih institucija i zaštite privrede, i ne doći u situaciju da počnemo zatvarati radna mjesta“, rekao je Mujo Selimović.

Inače, za predsjedavajućeg Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija u kompanijama grupacija „Klas“, „Sarajevska pivara“ i MIMS na period od godinu dana izabran je Ahmet Čomor, a za sekretara Fahrudin Ćutuna.