(Ne)vidljivi problemi
22

Sindikalisti i političke stranke razgovarali o radničkim pravima: Od čega vlast misli da živimo

B. R.
Ilustracija: Shutterstuck
Ilustracija: Shutterstuck
Dugoočekivani događaj "Ko se u politici brine za radnike", kojeg su organizirali Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine održan je danas putem ZOOM platforme, saopćeno je.

"Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti je sindikat koji vrlo jasno stoji iza ubjeđenja da sindikat mora biti neovisan od svih utjecaja, pa tako i političkih. Također ni pod koju cijenu ne želimo izgubiti povjerenje radnika koje imamo, a koje je izuzetno rijetko u sindikalnom pokretu. Istovremeno smo svjesni da stavovi kojima smo nezadovoljni ne možemo mijenjati sami i bez vrlo jasne političke volje. Iz tog razloga smo u potrazi za odgovornim i motiviranim političarima sa kojima ćemo ostvariti konkretnu saradnju i dijalog sa samo jednim ciljem – jasno vidljivim poboljšanjem radničkih prava. Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti insistira na stvarnim i učinkovitim rješenjima, sigurnom radu, izjednačavanju i harmonizaciji radničkih prava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i za sve radnike te siguran i bolje plaćen posao. Pitanja o povećanju plata, te slobodnom danu za praznike i nedjeljom, su pitanja za koja radnici iz ovog sektora očekuju i odgovore i rezultate", izjavila je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira pokrenuli su, kako je saopćeno, nove inicijative da bi u budućnosti učinili više za radnike.

Ocijenili su da rezultat istih treba biti veća posvećenost rješavanju problema, interesima i pravima radnika te tako sve probleme iz sfere rada i života radnika učiniti vidljivim, čime bi se stvorilo bolje okruženje za rad i život, unaprijedila prava i interesi radnika.

Procjena je da trenutno radna snaga u Bosni i Hercegovini iznosi približno 23 posto od ukupnog broja stanovništva. Međutim, i u ovoj najbrojnijoj kategoriji stanovništva, nisu svi jednaki, podsjetili su iz navedenih sindikata.

"Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira protekla dva mjeseca vrijedno radi na pripremama ovog događaja i komunikaciji sa političkim partijama. Neovisni smo o političkim partijama, ali naglašavam kako nam je neophodna podrška istih. Sindikati više od 15 godina zahtijevaju donošenje Zakona o zaštiti na radu, povećanje plaća, te osiguranje dostojanstvenog i sigurnog rada radnika u realnom sektoru. Potrebno je Zakon o radu posmatrati iz aspekta radnika, a ne aspekta poslodavca", izjavila je Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira.

"Takozvani korona zakon je ugrozio prava radnika. Situacija u kojoj se nalazimo i pri tome ne znamo do kada će trajati je nesigurna. Poslodavci neće investirati, a radnici će nastaviti napuštati zemlju, pri tome kupovna moć će opadati. Od čega onda vlast misli da živimo? Usvajanje Zakona o radu u ovoj formi potiče ljude da rade samo u javnom sektoru i pri tome srozava prava radnika u realnom sektoru. Realni sektor zaslužuje poštovanje, a neophodno je izjednačavanje plata u ova dva sektora. Radnici su svjesni da političari razmišljaju o radnicima i njihovim pravima samo dok traje izborni proces", ukazala je je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Kako je saopćeno, ovo je bila jedinstvena prilika da se predstavnici političkih partija u live streamu direktno obrate radnicima, koji su diskusiju pratili na Facebook stranicama sindikata i njima odgovore na pitanje da li su i na koji način spremni staviti interese radnika u privatnom sektoru u svoj fokus. Istakli su da je događaj bio izuzetno posjećen od strane samih radnika i članova sindikata s velikim brojem pitanja i komentara, posebno mladih ljudi okupljenih u sindikat.

Naveli su da ovim događajem žele istaći potrebu da se izvršna i zakonodavna vlast u zemlji daleko progresivnije uključe u borbu za zaštitu prava radnika i unaprjeđenje uvjeta rada na radnim mjestima.

Poziv za učešće na ovom eventu dobilo je 70 političkih partija, a pozivu su se odazvali predstavnici Naše stranke, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije, Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine, Platforme za progres, Saveza za bolju budućnost, Stranke demokratske akcije, te predstavnici pojedinih nevladinih organizacija.

Oni koji nisu prisustvovali današnjem zoom eventu "Ko se u politici brine za radnike", a dobili su poziv, očito ne vide brojne probleme s kojima se radnici svakodnevno susreću. Zbog toga brojni radnici i građani Bosne i Hercegovine odlaze iz naše države, poručili su iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira i Samostalnog sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.