Wall Street Journal
0

Silovit skok cijena nekretnina u Velikoj Britaniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene kuća u Velikoj Britaniji zabilježile su najveći mjesečni rast u zadnje dvije i po godine, što je još jedna potvrda kako se tržište oporavlja od finansijske krize, piše Wall Street Journal.

Cijena prosječne kuće porasla je u augustu 1,6 posto, što je najveći mjesečni rast od decembra 2006. Cijene kuća manje su 2,7 posto nego u augustu lani, dok su u julu bile čak 6,2 posto manje nego u istom razdoblju.

"Tokom prvih osam mjeseci 2009. indeks cijena nekretnina, sezonski prilagođen, porastao je 3,2 posto, a u odnosu na najviše cijene iz oktobra 2007. manje su za 14,4 posto", piše u izvještaju Martina Gahbauera, ekonomista za hipotekarne kredite.

Prema njegovom mišljenju povećanje cijena u augustu iznenadilo je sudionike tržišta jer se prema Dow Jones Newswires anketi očekivao rast od 0,4 posto te godišnji pad od 3,7 posto.

Optimistične brojke svakako ukazuju da je tržište nekretnina na putu ozdravljenja, iako ekonomisti upozoravaju kako je prodaja i dalje limitirana zbog slabe ekonomije, visoke nezaposlenosti te slabe dostupnosti stambenih kredita.

Vezani članci