SPARK i NSoft
145

Silicijska dolina na mostarski način: Priča o našoj najuspješnijoj IT kompaniji

Piše: Rijad Durkić
Priče o poslovnim uspjesima u modernim tehnologijama ne morate gledati samo na TV-u, dovoljno je doći u SPARK poslovni park u Mostaru. NSoft je u periodu koji je iza nas izrastao u regionalnog lidera te jednu od najuspješnih poslovnih priča u našoj zemlji. Zapošljavaju stotine mladih i obrazovanih ljudi, zbog njih ljudi dolaze da žive u Mostar i sve izgleda kao neka druga, bolja i uspješnija BiH.

O mostarskom poslovnom čudu i djeliću Silicijske doline u Hercegovini, razgovarali smo s Andreom Čordaš, direktoricom SPARK-a.

"SPARK opisujemo kao naprednu digitalno-tehnološku akceleratorsku platformu posvećenu regionalnim startupima i projektima naručenim od vodećih evropskih kompanija, dok je NSoft članica SPARK grupacije i bavi se izradom softverskih rješenja namijenjenih priređivačima igara na sreću i sportskim kladionicama. Osim NSofta, SPARK grupacija trenutno okuplja još devet članova", priča nam Čordaš.

NSoft je SPARK-u pružio podršku u najvažnijoj fazi razvoja, na samom početku, te istu podršku pruža i danas.

"Međutim, SPARK tim je u tom razdoblju stasao u tim profesionalaca koji su u mogućnosti NSoftu pružiti usluge u područjima poslovanja koja ne predstavljaju core business, kao što to čine i s ostalih sedam kompanija koje čine dio SPARK-a kao krovnog branda. NSoft je bez ikakvih sumnji najveća IT kompanija u Mostaru i široj okolici, a svojim uspjesima nemjerljivo doprinosi prepoznatljivosti Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine kao IT destinacije", kaže naša sagovornica.

Inovativan pristup poslovanju

SPARK i NSoft su posebne poslovne priče, prožete uspjehom i stalnim rastom.

"Šta nas čini posebnima? O tome bih mogla pričati satima, no izdvojila bih naš inovativni pristup poslovanju te prepoznatljiv odnos prema radnicima. Kako bi bilo jasnije o čemu govorim kada spominjem inovativan pristup poslovanju te prepoznatljiv odnos prema radnicima, osvrnut ću se na konkretne primjere koji se vežu uz poslovni model i odabranu korporativnu filozofiju. Naime, svaka od naših kompanija usmjerena je ka izgradnji poslovnog partnerstva s klijentima, umjesto uobičajenog odnosa naručitelj-isporučitelj. To znači da svaka od njih neprestano osmišlja načine na koje svojim proizvodima može dugoročno doprinijeti razvoju poslovanja svojih klijenata. U cijelom procesu tako predlažemo različita rješenja klijentima te postajemo partneri u inovacijskom procesu. A kako bismo bili dosljedni temeljnim vrijednostima koje smo odabrali - stabilnost, strast, napredak, poštovanje i učenje - našim radnicima dajemo potpunu slobodu u procesu postizanja individualnih, timskih i korporativnih ciljeva", kaže Andrea.

NSoft se smatra najprivlačnijim poslodavcem u našoj zemlji, a Andreu smo pitali zašto je to tako.

"Vjerovatno zbog spomenutog odnosa prema radnicima. Prednosti rada u bilo kojoj našoj kompaniji članici su mnogobrojne - od plaća koje su visoko iznad prosjeka u državi i fleksibilnog radnog vremena, preko čestih edukativnih programa i teambuliding događaja za naše radnike do same korporativne kulture gdje su sreća i zadovoljstvo radnika uvijek na prvom mjestu. Bez standardnih korporacijskih pravila i uopće stava da se bilo šta 'mora', NSoft je uvijek njegovao transparentnost, poštenje, trud i dogovor. Naša priča nije toliko vezana za poslovni uspjeh, već za ono čime se istinski ponosimo: međuljudske odnose, porodičnu atmosferu te želju da svaki uspjeh firme podijelimo s radnicima. Godinama smo naučili kako se promjena ne treba plašiti, nego ih čak poticati pa smo uz kontinuirani rast doživjeli i evoluciju procesa stvaranja proizvoda, načina poslovanja i kreiranja konkurentne usluge na tržištu. Zbog uzvraćenog povjerenja koje naši radnici demonstriraju u svakom svom dahu imamo drugačiji pristup: od potpune slobode radnog vremena, do raznih proslava, putovanja, zajedničkih večera te prema našem mišljenju vrlo bitnog mjesečnog sastanka gdje se svi informiraju o stanju u firmi", priča nam direktorica SPARK-a.

Mladi i IT – rješenje naših ekonomskih problema

SPARK povezuje informacijske tehnologije i mlade, taj spoj može biti rješenje mnogih ekonomskih problema ovog područja.

"Informacijske tehnologije nisu budućnost, nego sadašnjost, a što prije poslovni subjekti u BiH to shvate, tim prije će većina ekonomskih problema nestati. Međutim, ne fokusiramo se isključivo na informacijske tehnologije kao takve, nego na sve ono što pojedinci i timovi mogu postići primjenom znanja iz područja informacijskih tehnologija. Zapravo želimo da prije svega kroz stjecanje znanja o primjenama tehnologije građani shvate kako je potrebno kritički promišljati, rješavati probleme zajednica te steći samopouzdanje potrebno za preuzimanje poduzetničkog rizika. Ovaj stav želimo približiti mladima u što ranijem uzrastu, pa smo tako organizirali lige SPARKreators i SPARKreatorice za osnovce, preko kojih smo donirali robotiće za STEM edukaciju školama u BiH, provodili projekte za srednjoškolce, svakodnevno pružamo besplatnu IT edukaciju u SPARK school te na kraju preko našeg startup programa omogućavamo mladim kreativcima da pokrenu vlastiti startup koji jednog dana može izrasti u kompaniju s velikim brojem zaposlenika", kaže Čordaš.

Kroz SPARK su dosad prošle četiri generacije startupa, tačnije 37 njih, kaže nam Andrea i izdvaja neke od najuspješnijih, što ne znači da od neuspjeha nismo naučili važne lekcije o poslovanju.

SPARK startupi koji su prerasli u kompanije su Eynio koji je nova IoT koja razvija inovativna rješenja za automatizaciju, nadzor i sigurnost doma, ureda ili cijelog poslovnog objekta. Sophico je kompanija za sportske informacije koja pruža rješenja za upravljanje sportskim klubovima i performanse igrača. Amplius je kompanija za potrošačku elektroniku koja proizvodi inovativne hardverske i softverske proizvode kao što je pametni privjesak, a Pimatico je tvrtka koja se bavi izradom komunikacijske i automatizacijske softverske platforme za tvrtke i poduzetnike. Pomogli smo i tvrtkama u različitim fazama razvoja pa je tako naprimjer firma STARK, s područja metaloprerađivačke industrije, na nedavno održanom događaju Find Your SPARK predstavila prvi električni brod u BiH", s ponosom ističe direktorica SPARK-a.

Mjesto okupljanja talenata

Andreina životna priče uklapa se u SPARK-ov model rada, učenja i stalnog napretka.

"Po završetku Gimnazije u Mostaru potražila sam prilike za stipendiranje studija u inozemstvu. Tako sam diplomirala ekonomiju, smjer menadžment, na Rochester Institute of Technology u Hrvatskoj te magistrirala međunarodne odnose i evropske studije na Central European University u Mađarskoj. Tokom studija stekla sam praktične vještine u području menadžmenta kroz prakse, od kojih ističem one stečene na praksi u SAD-u i Njemačkoj. Svoju profesionalnu karijeru započela sam kroz inicijativu udruženja privrednika Mostara, gdje sam obavljala poslove upravljanja projektima i upravljanja međunarodnom saradnjom. Kroz intenzivnu saradnju s privrednicima stvarala sam prilike za podršku u njihovom poslovanju, a još 2015. godine dobila sam jedinstvenu priliku i povjerenje osnivača SPARK-a te zajedno s timom osnovala SPARK, prvi privatno finansiran startup akcelerator u Mostaru. Kroz rad u SPARK-u pronalazim priliku poticati inovativnost, pružati podršku mladim poduzetnicima te prije svega graditi buduće voditelje unutar svoga tima. Oduvijek vjerujem u ključnu ulogu koju vodstvo ima unutar bilo koje vrste organizacije te vjerujem kako je tajna napretka u izgradnji pojedinaca, timova i organizacija s kojima sarađujem. Tako je SPARK pronašao mene i ja sam tako pronašla SPARK", kaže nam Čordaš.

SPARK je uvijek prepun ideja i ambicioznih planova za budućnost.

"Planova je mnogo, a koliko će ih se ostvariti igra je varijabli i kvaliteta procjena rizika. No, to ne znači kako se u SPARK-u bojimo sanjati veliko, naprotiv. Za pet godina vidimo SPARK kao projekt koji je postao pozitivan putokaz mladima u BiH, kao razvojnu platformu koja je pronašla kvalitetne poslovne prijedloge i investitore te pružila podršku realizaciji značajnih investicija, kao mjesto okupljanja talenata kojima nismo uvijek na ispravan način pomogli da pronađu svoje mjesto na BiH tržištu, ali kojima smo uvijek pomogli da pronađu svoje najveće talente i ohrabrili ih da svoje snove pretvore u stvarne i značajne projekte", kaže nam na kraju Andrea Čordaš, direktorica SPARK-a.