Pod istragom
0

Shell ove godine napušta bušotine na Aljasci

Klix.ba
Naftna kompanija Royal Dutch Shell Plc (RDSa.L) ove godine neće crpiti naftu u području arktičkog pojasa na Aljasci, saopćeno je iz kompanije. Do odluke je došlo nakon čitave serije velikih nazadovanja u protekloj godini, piše Reuters.

I kritičare i podržavatelje Shellovih kontroverznih bušenja u morima kod Aljaske obradovala je odluka da tokom 2013. godine neće tražiti naftu u tom području, dok kompanija pokušava pripremiti svoje brodove za bušenje i odgovoriti američkim federalnim istražiteljima.

Michael LeVine, viši savjetnik za zaštitu pacifičkog okoliša grupe Oceana u Juneauu, izjavio je da Shell i vladine agencije reguliraju kompaniju suočenu sa "krizom povjerenja“.

„Odluke da se Shellu dozvoli rad u Arktičkom okeanu očito su bile preuranjene. Kompanija nije spremna i nema nikog drugog do sebe da krivi za svoje promašaje“, izjavio je LeVine.

Nekoliko posmatrača smatra da odgađanje Shellovog bušenja na lokacijama Chukchi i Beaufort stiže nakon što je kompanija ovog mjeseca saopćila da će svoje platforme poslati u Aziju na popravke i nadogradnju.

Ipak, naftna kompanija ConocoPhillips (COP.N) je potvrdila da će nastaviti svoje planove bušenja jedne ili dviju istraživačkih bušotina u moru Chukchi tokom 2014. godine, a očekuje se da će federalnim regulatorima dostaviti više informacija o tome do kraja marta.

Analitičari tvrde da je privlačnost Arktika za naftne kompanije i dalje snažna zahvaljujući političkim komplikacijama i nasilju s kojima se susreću u drugim krajevima svijeta.

Shell je potrošio više od 4,5 milijarde dolara tražeći naftu u morima oko Aljaske – otkako su dobili licencu za bušenje 2005. godine. Sezona je prošle godine odgođena zbog problema sa opremom, a završila je dramatično nasukavanjem broda Kulluk u oluji.

"Naša odluka da pauziramo tokom 2013. godine dat će nam vremena da osiguramo spremnost i opreme i ljudi“, izjavio je Marvin Odum, direktor Shell Upstream Americas.

David Yarnold, iz grupe za zaštitu okoliša Audubon, rekao je kako se Shell urazumio nakon bušenja ledenih santi u blizini rezervata za ugrožene divlje životinje, što nije bilo ni pametno ni sigurno.