biznis
0

Šest kompanija zainteresirano za "Montenegrobonus"

FENA
Luka Bar
Luka Bar
Za učešće na tenderu za strateškog partnera crnogorske državne kompanije "Montenegrobonus" prijavilo se šest naftnih kompanija iz regije, saopćio je u ponedjeljak direktor tog preduzeća Branko Kašćelan.

Tendersku dokumentaciju otkupili su ruski Lukoil, mađarski MOL, Naftna industrija Srbije (NIS), slovenski Petrol, hrvatska INA i grčki Helenik petroleum.

Tender za izbor strateškog partnera "Montenegrobonusa" za osnivanje zajedničke kompanije koja će se baviti prodajom i skladištenjem naftnih derivata, gradnjom benzinskih stanica i cjevovoda za gas bit će završen 21. maja.

Nova kompanija treba da u luci Bar izgradi nova skladišta za naftne derivate od 20.000 kubnih metara, lanac benzinskih pumpi i skladišta za tečni gas kapaciteta 8.000 kubika.

Vrijednost investicije bit će poznata nakon što potencijalni partner završi studiju izvodljivosti, koja mora uključiti i ulaganje u ekološku zaštitu i zapošljavanje 100 novih radnika, prenosi Tanjug.

Kašćelan je najavio da će ubrzo poslije izbora strateškog partnera za "Montenegrobonus" biti objavljen međunarodni tendr za davanje koncesija na istraživanje nafte i gasa.