biznis
0

Sergej Račman odbacio optužbe

Klix.ba
Direktor slovenačke berznoposredničke kuće PM&A Sergej Račman poriče optužbe, koje je objavio sarajevski Dnevni avaz.

Te optužbe se odnose na pokušaj grupe slovenačkih berzanskih mešetara da ovladaju privredom Federacije BiH.

Komisija za vrijednosne papire FBiH optužila je nekoliko slovenačkih preduzeća i pojedinaca za nezakonitu trgovinu i manupuliranje dionicama privatizaciono-investicionih fondova.

Račman je kazao da odluku Komisije u PM&A proučavaju, zajedno sa pravnicima, te da imaju 30 dana za reakciju. On je porekao da se sav novac od prodaje dionica našao na njegovim privatnim računima, ali priznaje da su određeni procenti od prodaje pripali njemu.

Na pisanje da su Slovenci Matjaz Princic, Borut Gorjup, Sergej Račman, Ivan Juhant i Dejan Pogorevc, uz pomoć Kmečke druzbe, kao većinskog vlasnika lista Oslobođenje, nezakonito manipulisali i trgovali dionicama PIF-ova u BiH, bivsi direktor Društva za upravljanje fondovima (ABDS) Matjaz Princic naglašava da su sve transakcije u vrijeme njegovog mandata bile izvedane u skladu sa berzanskim pravilima.

Princic je upozorio da je "kontrola bila veoma smisljena i provedena jos prije nekoliko mjeseci". "Mislim, da je čitava stvar vise hajka protiv Slovenaca uopšte, nego što je dokazivanje stvarnih prekršaja", rekao je Princic.