biznis
0

Serda vodeća institucija u bih u povlačenju sredstava iz SEE programa

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Prema podacima koje je objavila Direkcija za evropske integracije BiH, u okviru prethodna tri poziva Programa transnacionalne suradnje jugoistočna Evropa - SEE program, naša zemlja je putem različitih projekata povukla 1.050.822,89 eura od čega je u Federaciji BiH alocirano 709.618,30 eura, a u RS-u 341.204,59 eura. Kad je riječ o Kantonu Sarajevo alocirano je 451.643,33 eura.

Među institucijama koje kao bh. partner sudjeluju u implementaciji odobrenih projekata između ostalog su Ministarstvo gospodarstva Livanjskog kantona, Regionalni centar za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu - REIC iz Sarajeva, Biznis servis centar Zeničko-dobojskog kantona, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Banja Luka, RAK - Regulatorna agencija za komunikacije, Lokalna razvojna agencija Gradiška ALORG.

Prema zvanično objavljenim podacima dosad je najaktivnija Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), koja je kao bh. partner osigurala sudjelovanje u implementaciji triju projekata u okviru SEE programa i na taj način povukla 224.640,80 eura.

  • Ovi podaci potvrđuju da je SERDA vodeća institucija u povlačenju sredstava iz EU fondova. Samo putem programa SEE SERDA je partner u implementaciji triju projekata i to F.A.T.E, Tex-EASTile, te projekta SEERISK, kazala je Feni viši program- menadžer SERDA-e Sanela Dževlan.

Naime, od prvog jula SERDA sudjeluje u implementaciji projekta SEERISK - Zajedničko upravljanje procjenama rizika i pripravnosti dunavskog makroregiona koji je odboren u okviru trećeg poziva SEE programa.

Vodeći partner je Generalna direkcija za upravljanje nepogodama iz Budimpešte. Glavni cilj projekta je poboljšati koherentnost i konzistenciju među procjenama rizika poduzetima od zemalja na nacionalnom i lokalnom nivou posebno od nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama.

Projekt je izgrađen na zaključcima EU Vijeća "Dalje razvijanje procjene rizika unutar EU" prihvaćene u martu 2011. godine, čiji je cilj zajednički pristup i harmonizacija prevencije od prirodnih i ljudskih nepogoda.

Ovaj projekt će testirati i adaptirati EC smjernice prema selektovanim pilot-područjima u regionu jugoistočne Evrope fokusirajući se na dva glavna tipa aktivnosti - mapiranje rizika i analiza poboljšanja spremnosti za jačanje svjesnosti i efikasnosti akcije u hitnim situacijama uzrokovanim klimatskim promjenama.

BiH, zemlja koja ima status potencijalnog kandidata, ima mogućnost korištenja samo prvih dviju komponenti IPA programa.

U okviru druge komponente prekogranična suradnja otvorena je mogućnost institucijama iz BiH za apliciranje s kvalitetnim projektima iz različitih oblasti.

U skladu s propisanim pravilima i procedurama EU, projekte evaluiraju eksperti i samo oni koji imaju najveći broj bodova i koji su ocijenjeni kao najkvalitetniji budu odobreni.

Dževlan kaže da je s obzirom na navedeno potrebna stalna edukacija domaćih institucija da bi ojačali vlastite kapacitete te postigli veću osposobljenost za pripremu kvalitetnih projektnih aplikacija na programe EU koji su dostupni BiH.

  • Istovremeno, apliciranjem putem ovih programa stičemo potrebno znanje i iskustvo koje će nam značajno pomoći u budućnosti kad se našoj zemlji omogući pristup Strukturnim fondovima u okviru kojih se finansiruju projekti višemilionskih vrijednosti, navodi Dževlan.

SERDA implementira sedam projekata koji se finansiraju iz fondova EU.