{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Serda vodeća institucija u bih u povlačenju sredstava iz SEE programa

F
5.7.2012. u 15:58
0
4
Serda vodeća institucija u bih u povlačenju sredstava iz SEE programa
0
Serda vodeća institucija u bih u povlačenju sredstava iz SEE programa
Sarajevo
Prema podacima koje je objavila Direkcija za evropske integracije BiH, u okviru prethodna tri poziva Programa transnacionalne suradnje jugoistočna Evropa - SEE program, naša zemlja je putem različitih projekata povukla 1.050.822,89 eura od čega je u Federaciji BiH alocirano 709.618,30 eura, a u RS-u 341.204,59 eura. Kad je riječ o Kantonu Sarajevo alocirano je 451.643,33 eura.
Među institucijama koje kao bh. partner sudjeluju u implementaciji odobrenih projekata između ostalog su Ministarstvo gospodarstva Livanjskog kantona, Regionalni centar za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu - REIC iz Sarajeva, Biznis servis centar Zeničko-dobojskog kantona, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Banja Luka, RAK - Regulatorna agencija za komunikacije, Lokalna razvojna agencija Gradiška ALORG.

Prema zvanično objavljenim podacima dosad je najaktivnija Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), koja je kao bh. partner osigurala sudjelovanje u implementaciji triju projekata u okviru SEE programa i na taj način povukla 224.640,80 eura.

- Ovi podaci potvrđuju da je SERDA vodeća institucija u povlačenju sredstava iz EU fondova. Samo putem programa SEE SERDA je partner u implementaciji triju projekata i to F.A.T.E, Tex-EASTile, te projekta SEERISK, kazala je Feni viši program- menadžer SERDA-e Sanela Dževlan.

Naime, od prvog jula SERDA sudjeluje u implementaciji projekta SEERISK - Zajedničko upravljanje procjenama rizika i pripravnosti dunavskog makroregiona koji je odboren u okviru trećeg poziva SEE programa.

Vodeći partner je Generalna direkcija za upravljanje nepogodama iz Budimpešte. Glavni cilj projekta je poboljšati koherentnost i konzistenciju među procjenama rizika poduzetima od zemalja na nacionalnom i lokalnom nivou posebno od nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama.

Projekt je izgrađen na zaključcima EU Vijeća "Dalje razvijanje procjene rizika unutar EU" prihvaćene u martu 2011. godine, čiji je cilj zajednički pristup i harmonizacija prevencije od prirodnih i ljudskih nepogoda.

Ovaj projekt će testirati i adaptirati EC smjernice prema selektovanim pilot-područjima u regionu jugoistočne Evrope fokusirajući se na dva glavna tipa aktivnosti - mapiranje rizika i analiza poboljšanja spremnosti za jačanje svjesnosti i efikasnosti akcije u hitnim situacijama uzrokovanim klimatskim promjenama.

BiH, zemlja koja ima status potencijalnog kandidata, ima mogućnost korištenja samo prvih dviju komponenti IPA programa.

U okviru druge komponente prekogranična suradnja otvorena je mogućnost institucijama iz BiH za apliciranje s kvalitetnim projektima iz različitih oblasti.

U skladu s propisanim pravilima i procedurama EU, projekte evaluiraju eksperti i samo oni koji imaju najveći broj bodova i koji su ocijenjeni kao najkvalitetniji budu odobreni.

Dževlan kaže da je s obzirom na navedeno potrebna stalna edukacija domaćih institucija da bi ojačali vlastite kapacitete te postigli veću osposobljenost za pripremu kvalitetnih projektnih aplikacija na programe EU koji su dostupni BiH.

- Istovremeno, apliciranjem putem ovih programa stičemo potrebno znanje i iskustvo koje će nam značajno pomoći u budućnosti kad se našoj zemlji omogući pristup Strukturnim fondovima u okviru kojih se finansiruju projekti višemilionskih vrijednosti, navodi Dževlan.

SERDA implementira sedam projekata koji se finansiraju iz fondova EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: