Mentoring startup
28

Promo / SERDA uspješno završila program mentoringa za 30 startupa

Program mentoringa za 30 startupa sa područja Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo koji je provela Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), obuhvatio je 50 sati mentorstva i poslovnih savjeta za početnike u biznisu.

U periodu od šest mjeseci, koji je uključivao podršku kao što su razvoj poslovnih planova, strategija prodaje i marketing strategija, finansije i upravljanje poslovanjem, analiza poslovanja, razvoj vještina i pristup finansiranju.

Mentorski program koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća (MSMEs) zasnovan je na sistemu koji je SERDA u proteklom periodu razvila sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA. Mentorske usluge osmišljene su kako bi pomogli poduzetnicima da prevladaju prepreke identificiranjem najboljih rješenja za njihovo poslovanje. Učesnici mentoring programa su imali mogućnost korištenja Poslovnog akceleratora SERDA za sastanke i radionice. Tokom programa, SERDA je okupila uspješne poduzetnike za provođenje nekoliko tematskih treninga za startupe, što je značajan doprinos njihovom daljnjem razvoju poslovanja.

Farma Burak, se bavi uzgojem prepelica i jedna je korisnika mentoring programa.Vlasnik Mirfan Strojil kaže da mu je mentoring bio vrlo koristan, omogućio nova poznanstva i saznanja koja su mu potrebna u daljem razvoju biznisa. "Proširili smo djelatnost kroz pravljenje kolača HURMA HANUMA, veoma primamljivog izgleda i posebnog okusa, kojima su prepeličija jaja jedan od važnih sastojaka. Želimo da napravimo brend od ovoga što radimo jer HURMA HANUMA predstavlja nešto novo na tržištu. Otvorenost i mogućnost da podijelimo probleme sa kojim se suočavamo kao startup, te zajednnički rad sa mentorom kako bi došli do rješenja tih problema, vrlo je koristan koncept podrške koji nam može pomoći da ostvarimo svoje ciljeve u budućnosti", kaže Mirfan.

Hurma hanuma
Hurma hanuma

Još jedan startup koji je izrazio zadovoljstvo učešćem u programu mentoringa je Damir Bajraktarević, vlasnik firme DAWOOD. Dugogodišnji muzičar iz ljubavi prema muzici počeo je izrađivati drvene gitare, a potom zavolio obradu drveta i počeo izrađivati drvene naočale "Dawood" kojima želi osvojiti domaće i strano tržište. "Kao početnik u biznisu, jedan od glavnih problema za mene bio je organiziranje proizvodnog procesa ", kaže Damir. Kao one-mane show nisam mogao završiti jednu stvar u roku od pet dana. Umjesto toga radio sam dio jednog procesa, a zatim dio drugog … to naravno nije bilo vrlo učinkovito. Zahvaljujući savjetima koje sam dobio kroz mentoring, proizvodnja drvenih okularnih okvira gotovo se udvostručila.

Nermin Nadarević, vlasnik je prvog servisa u BiH koji omogućava detaljni uvid i pregled proizvođača domaće hrane i na jedan inovativan način promovira poljoprivredu u BiH. Prema njegovim riječima koristi mentoring programa za web portal www.farmer.ba su višestruke. "Ono što je po meni jako bitno u cjelokupnom programu jeste direktan kontakt sa ljudima koji će vas saslušati, dati neki komentar na vaše buduće poslovne planove (bio negativan ili pozitivan) i pomoći pri nekim narednim koracima. Jako je bitno da na samom startu imate kvalitetne sagovornike, a to sam kroz ovaj program definitivno dobio. Veliki je broj kontakata koje sam ostvario kroz ovaj program, upoznao ljude koji razmišljaju na isti način i pokušavaju da se pozicioniraju sa svojim poslovnim idejama na BH. tržištu, dobio kvalitetne informacije od mentorice i tu mislim da se SERDA pokazala kao jedan odličan partner firmama koje su tek počele sa poslovanjem", kazao je Nadarević. Program mentoringa u proteklih šest mjeseci SERDA je realizirala uz Razvojnu podršku Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE DF).

Predsjednik EFSE DF Markus Aschendorf rekao je: "Poduzetništvo vidimo kao važan element ekonomskog razvoja. Rad s SERDA-om za podršku velikodušnom mentorstvu za poduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućio nam je poticanje daljnjeg razvoja i finansijske uključenosti startup poduzetnika koji su sudjelovali u programu".

Za više informacija o Europskom fondu za jugoistočnu Europu, molimo pogledajte na : http://www.efse.lu/