{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SERDA u 2010. planira realizaciju 32 projekta

F
29.12.2009. u 10:21
0
1
SERDA u 2010. planira realizaciju 32 projekta
0
SERDA u 2010. planira realizaciju 32 projekta
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u narednoj godini planira realizaciju 32 projekta koji su usmjereni na razvoj ekonomskih aktivnosti, stvaranje poticajnog poslovnog okvira, razvoj ljudskih resursa i jačanje konkurentnosti regije.
Ti projekti, kako ističu iz SERDA-e, obuhvataju program podrške projektima prekogranične saradnje, uspostavljanje mreže između SERDA-e i nevladinih organizacija (NVO) u okvirima aktivnosti ekonomskog razvoja u sarajevskoj makroregiji, podrška inovacijama u tekstilnoj industriji i jačanje mreže tekstilnih proizvođača i projekt jačanja kapaciteta za održivi lokalni i ruralni razvoj na zapadnom Balkanu kroz primjenu LEADER iskustava.

Također, planirana je i realizacija projekta: "Izrada osnovnih dokumenata za realizaciju projekta tramvajska trasa na relaciji Ilidža – Hrasnica – Vojkovići – Dobrinja – Nedžarići", "Uspostavljanje regionalne sanitarne deponije za područje općina Visoko, Vareš, Olovo, Breza, Kreševo, Fojnica i Kiseljak", "Izgradnja postrojenja za iskorišćenje energije iz otpada za 2010. godinu".

Tokom 2009. rađeno je na implementaciji 55 projekata, a jedan od njih je priprema općina za upravljanje evropskim fondovima po metodologiji LEADER.

SERDA je, u saradnji sa Španskom agencijom za medunarodnu saradnju- AECID i Asocijacijom eksperata za lokalni razvoj- APRODEL, okončala obuku općinskih službenika za upravljanje evropskim fondovima primjenom metodologije LEADER.

Realizacija projekta "Čista rijeka Miljacka", nastavlja se i u 2010. i to je jedan je od najznačajnijih projekata koji SERDA realizuje zajedno s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, Ministarstvom privrede KS-a, Gradom Sarajevo, Gradom Istočno Sarajevo, Općinom Pale, te općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Trnovo FBiH.

Osnovni cilj projekta je očuvanje i poboljšanje kvaliteta vode, zaštite vodenog resursa i ekosistema Miljacke.

Projektom je predviđena i promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: