biznis
0

SERDA: Seminar o programu evropske teritorijalne saradnje za jugoistočnu Evropu

FENA
"Transnacionalni program evropske teritorijalne saradnje za jugoistočnu Evropu u okviru novog instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA”, tema je dvodnevnog seminara koji je danas počeo u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA).

Cilj seminara je da se pored edukacije pruži podrška potencijalnim bh. aplikantima na lokalnom i regionalnom nivou detaljnijim informiranjem o programskoj strategiji, ciljevima i prioritetima te načinima apliciranja na taj program.

Seminar je otvorio predstavnik Ureda KS-a u Briselu Dino Elezović, nakon čega se učesnicima obratio i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.

Osnovna ideja je da se instrumenti Evropske unije kao što je IPA približe regionalnom i lokalnom nivou i zainteresiranima pruže sve potrebne informacije.

Na seminaru će biti prezentirane programske aktivnosti i prioriteti, te specijalna pravila za pristup pomoći IPA, koji su osigurani ovim programom.

Tranasnacionalni program EU, kako je novinarima kazala Zara Halilović iz Direkcije za evropske integracije BiH, odnosi se na prostor jugoistočne Evrope i obuhvata 16 zemlja među kojima su članice EU i zemlje koje to još nisu, kao što je BiH. Učesnici seminara, dobit će osnovne infomacije o programu, o prioritetima koji se odnose na okoliš, razvoj poduzetništva, transport, inovacije, istraživanja...

Seminar je organizirao Ured Kantona Sarajevo u Briselu u saradnji sa SERDA-om, te INTERACT (Point Managing Transition & External Cooperation MTEC) i Zajedničkim tehničkim sekretarijatom jugoistočne Evrope (SEE). Tu aktivnost su podržale Delegacija Evropske komisije u BiH i Direkcija za evropske integracije.